1812–1867
Théodore Rousseau
Théodore Rousseau var en ledende skikkelse i Barbizon-skolen og foretrak at male i Fontainebleau-skoven og i Auvergne. Hans naturromantiske holdning viser sig i en næsten religiøs dyrkelse af landskabet. Rousseaus værker blev ofte afvist fra Salonen og han fik af samme grund tilnavnet “Le grand refusé”.
Motivverden: Landskaber både med og uden figurer.
Théodore Rousseau
Solnedgang i skoven
1856-58
Olie og pastel på lærred
128,5 x 190,5 cm
Olie og pastel på lærred
128,5 x 190,5 cm
1856-58
En særlig type af Rousseaus landskabsbilleder er som dette malet i stort format og med et perspektiv, der får landskabet til at tårne sig op for betragteren. Synspunktet gør, at vi som betragtere befinder os nede mellem træerne og kan fordybe os i den omsluttende og indtrængende naturoplevelse. Skoven er monumental og de mørke grenes netværk synes at fremmane et indtryk af skovens væsen.
Det er ofte svært at afgøre om Rousseaus billeder er færdige eller ufærdige. Det er muligvis et bevidst træk fra kunstnerens side, for den synlige, brunlige undermaling er ofte medvirkende til at skabe en særlig suggestiv stemning i hans skov-interiører. Den dunkle tone er tit også forstærket, idet Rousseau har valgt skumrings- eller vintertid som motiv. I billedet her er solen næsten gået ned og ses som en orange halvkugle bag træerne til højre i billedet. De sidste solstråler trænger umærkeligt ind mellem grenene og bidrager til billedets tolkning af skovens mystik.
Stilart: Romantik, Barbizon-skolen