Arkitekturen

Alene arkitekturen er en rejse værd. Ordrupgaard består af fire spektakulære bygninger, som er tegnet af hver sin arkitekt. Stilmæssigt spænder arkitekturen over godt 100 år, og funktionsmæssigt repræsenterer den to private boliger samt to moderne museumstilbygninger. Til den første kategori hører Wilhelm og Henny Hansens elegante herskabsvilla, tegnet af Gotfred Tvede samt Finn Juhls ikoniske hus. Mens bygninger af britisk-irakiske Zaha Hadid og norske Snøhetta hører til i den sidste kategori.

Gotfred Tvedes herskabsvilla Ordrupgaard, 1916-18

Gotfred Tvede er arkitekten bag Ordrupgaards hovedbygning samt galleriet. Stedet dannede ramme om ægteparret Wilhelm og Henny Hansens liv og kunstsamling. Bygningen er skabt i klassicistisk stil, der henter sin inspiration i antikkens harmoniske og symmetriske bygninger. Alligevel er stemingen dejlig afslappet. Det skyldes især facadernes gennemgående træespalierer, der bringer huset i pagt med den omgivende natur. Inspirationen er hentet i den engelske Arts and Crafts-bevægelse.
Herskabshjemmet er en kulturhistorisk perle, der står intakt med sit oprindelige møblement samt danske malerier på væggene.
Parken er anlagt af stadsgartner Valdemar Fabricius Hansen som en romantisk engelsk have med et naturligt udtryk. Dertil kommer Rosenhaven i stram barokstil. I Wilhelm og Henny Hansens tid var dele af parken anlagt som nyttehave med frugtplantage samt store drivhuse, der forsynede familien med grønsager og blomster.

Zaha Hadids bygning, 2005

I 2005 blev Ordrupgaard udvidet med en markant bygning tegnet af den verdensberømte britisk-irakiske arkitekt Zaha Hadid. Bygningen er radikalt nytænkende og med sit organiske formsprog, støbt i sort lavabeton, udfordrer den vores gængse opfattelse af, hvad arkitektur er. Overalt finder du uventede hældninger, brudte linjer og et råt materialevalg, som Hadid har strakt til det yderste. Resultatet bliver en tredimensionel skulptur, der træder frem af landskabets bløde kurver. Zaha Hadids bygning blev det første større bygningsværk af en udenlandsk arkitekt i Danmark siden slutningen af det 18. århundrede, og arkitektens første i Nordeuropa.

Snøhettas bygning, 2021
Den nye bygning til Wilhelm og Henny Hansens franske samling er tegnet af det prisvindende norske arkitektfirma Snøhetta. Selve bygningen befinder sig under terræn, så kun tagkonstruktionen i stål ses udefra. Her danner den en forplads til museet, og der kan tages ophold eller skydes genvej tværs hen over taget til hovedindgangen. Bygningen er nænsomt tilpasset omgivelserne og skaber tillige nye rum og oplevelser. Den indre skattekiste gemmer på de impressionistiske mesterværker, der reflekterer over lys og skygge samt øjeblikkets omskiftelighed. Ståltagets geometriske former fanger lysets brydninger på en måde, der åbner sanserne for netop det, der venter indenfor.