19. april – 1. november 2023

VERONICA HODGES – UNDER TRÆET

Den anerkendte installationskunstner Veronica Hodges indvier en ny udstillingsrække i Ordrupgaards drivhus med en svimlende smuk allegori over livets flygtighed.

Ordrupgaards drivhus fra 1921 har genindtaget sin oprindelige placering i den østlige del af parken efter en gennemgribende renovering, der er finansieret af Villum Fonden. Herfra genopstår det nu som et væksthus for samtidskunsten med et treårigt udstillingsprogram, hvortil en ny kunstner hvert år skaber et stedspecifikt værk med fokus på klima og bæredygtighed.

Det bliver Veronica Hodges (f. 1972), der indvier den nye udstillingsrække med installationen Under træet. Værket forestiller et gigantisk forårsblomstrende træ, der fylder drivhuset til bristepunktet med håndkolorerede papirblomster og en stamme af sammenflettede grene belagt med birkefinér. Blandt blomsterpragten skimtes allerede de første visne blade, og på gulvet ligger nedfaldne blomster og små frø. Og herved bliver installationen et sindbillede på den flygtighed, som ikke alene årstiderne, men også mennesket er evigt underlagt. Under den blomstrende trækrone står en bænk, og værket inviterer da også til refleksion og mental genopladning i samspil med naturen. Selv bruger Hodges ordet ’healing’.

Som tiden går, vil farverne blegne under solens stråler og materialerne langsomt forvitres. Og hvor værket på lyse forårsdage vil forekomme som en naturlig spejling af de blomstrende frugttræer, der omkranser drivhuset, vil det fremstå stedse mere grotesk, efterhånden som sæsonen skrider frem. Værket åbner således op for talrige associationer, og tanken henledes let på de ødelæggende konsekvenser, som menneskets bemægtigelse af naturen afstedkommer.

I en igangværende ph.d.-afhandling på Det Kongelige Akademi, Designskolen forsker Hodges i kunstoplevelsens potentiale til at ændre klimadiskursen. Afhandlingen tager udgangspunkt i egne værker, og Under træet vil indgå i forskningsarbejdet.

Værket består af 4000 blomster, der er foldet af genbrugspapir samt grene fra skovene omkring Ordrupgaard. Hertil kommer et jernskelet samt birkefinér.

DRIVHUSUDSTILLINGER 2023-25

Drivhusudstillingerne er allerede programsat for de kommende tre år (2023-2025), hvor de finder sted i sommersæsonen. I 2024 bliver det med deltagelse af Rune Bosse, og i 2025 indtager kunstnerduoen Nathalie Djurberg & Hans Berg det nye udstillingsrum i parken.

DRIVHUSET

Drivhuset, der egentlig er et Palmehus, var en del af stifterparrets drivhuse i den omfattende nytte- og prydhave, der blev anlagt af stadsgartner Valdemar Fabricius Hansen i forbindelse med opførelsen af hovedhuset i 1916-18.

Med ønsket om at reetablere drivhuset som en central og aktiv del af det samlede museumstilbud på Ordrupgaard er huset blevet gennemgribende renoveret. Desuden er det blevet bragt tilbage til den oprindelige placering i frugthaven i den østlige del af parken, hvor det leder frem til Finn Juhls hus.

OM VERONICA HODGES

Veronica Hodges, der har arbejdet med installationer i det offentlige rum siden 2007, er oprindeligt uddannet scenograf fra Det Kongelige Akademi. Blandt de mest bemærkelsesværdige opgaver er udsmykninger til Amalienborg i forbindelse med H.M. Dronningens 50-års Regeringsjubilæum, Marmorkirken, Arken og H.C. Andersen Museet. Hodges er sideløbende med sit kunstneriske virke i gang med en ph.d.-afhandling på Det Kongelige Akademi, Designskolen.

Udstillingen er støttet af:

Ny Carlsbergfondet

15. Juni Fonden

William Demant Fonden

Inge og Asker Larsens Fond til støtte af almennyttige formål

Dansk Tennis Fond

Ernst B. Sund Fonden

Restaureringen af drivhuset er finansieret med generøs støtte fra Villum Fonden

Veronica Hodges, Under træet, 2023. Foto Anders Sune Berg

Veronica Hodges, Under træet, 2023. Foto Anders Sune Berg

Veronica Hodges, Under træet, 2023. Foto Anders Sune Berg