8. april – 11. september 2011

TOUR DE FRANCE. FRANSKE LANDSKABER

Ordrupgaards særudstilling Tour de France. Franske landskaber er en lystrejse til de regioner og landskaber i Frankrig, hvor avantgarde-kunstnere som Claude Monet, Alfred Sisley og Auguste Renoir slog sig ned og malede i det sene 1800-tal. Tour de France. Franske landskaber rummer mere end 60 værker af Monet, Sisley, Pissarro, Corot, Guillaumin og Gauguin; alle fra Ordrupgaards samling af fransk kunst fra det sene 1800-tal fra impressionister til post-impressionister. Velkendte værker, der nu fremstår i et nyt perspektiv.

 

En route en France
Tour de France. Franske landskaber former sig om en rejse i både tid og rum. Udstillingen folder kunsthistorien ud fra salonkunsten over impressionisme til post-impressionisme, mens værkerne på væggene viser natur og landskaber omkring Barbizon, Arles og Pont-Aven. De udstillede historiske fotografier, postkort og rejseguider viser, at impressionisternes udlængsel faldt sammen med turismens folkelige gennembrud ved jernbanens fremkomst. Der hører en lille bog til udstillingen, som fortæller om museets franske kunst og landskabskunsten.

Ud i naturen
Naturen er det gennemgående tema i Tour de France. Franske landskaber. For netop naturen fascinerede de unge malere midt i 1800-tallet. I deres opgør med den ældre generation drog de ud for at finde sandheden i naturen og tage livet af salonkunstens alt for nydelige landskaber. De unge kunstnere blæste på kunstakademiernes krav om græske guder og bibelske patriarker i korrekt opstillede pastoraler.

Kritikeren og provokatøren Émile Zola roste de unge for dette ”fadermord”. Ved synet af deres franske landskaber skrev han: ”Det klassiske landskab er dødt, myrdet af livet og sandheden”. Se sandheden om livet og kunsten på Ordrupgaard med Monet, Sisley, Renoir m.fl.

Luksuskatalog med fransk kunst
Tour de France. Franske landskaber er arrangeret i anledning af, at Ordrupgaard dette forår udgiver sit forskningsbaserede katalog over museets komplette samling af fransk kunst. Værket Fransk kunst på Ordrupgaard kan købes i museets foyer for kr. 649,-. Få kataloget til kun kr. 599,- under Tour de France. Franske landskaber april til september 2011.

Alfred Sisley, Kastanjeallé i La Celle-Saint-Cloud, 1865. Fotograf Anders Sune Berg

Claude Monet, Chailly-pavéen i Fontainebleau-skoven, 1865. Fotograf Anders Sune Berg

Eugène Boudin, Molen ved Trouville, 1867. Fotograf Anders Sune Berg

Gustave Courbet, Metaltrækker-værkstederne ved Loue-floden, nær Ornans, 1861. Fotograf Anders Sune Berg

Paul Gauguin, Landskab fra Pont-Aven, 1888. Fotograf Anders Sune Berg