3. SEPTEMBER 2025 – 11. JANUAR 2026
PLANTEFEBER.
VERDEN I VINDUESKARMEN
Med udstillingen Plantefeber viser Ordrupgaard, hvordan de dengang så eksotiske og fremmede planter i 1800-tallet gjorde deres indtog i de danske hjem. Der bredte sig en veritabel plantefeber, og på kort tid blev planterne en naturlig del af hverdagen. Stueplanterne optræder i rigt mål i 1800-tallets malerier, men stueplanternes skjulte fortællinger om deres globale ophav er en blind vinkel i dansk kunsthistorie. Mange af disse planter har været flyttet over store afstande, som en del af de massive planteflytninger, der tog fart i 1600-tallet, og som forvandlede flere kontinenters flora og fauna. Mens flere af planterne i deres oprindelige biotoper er truede, blomstrer de frodigt i stuerne i Europa. Måske allermest i Danmark, som er det land, hvor der er flest stueplanter per indbygger. Planterne bringer Europas kolonihistorie ind i stuerne, og samtidig knytter planterne et bånd til os, deres plejere, der kan åbne for et mere omsorgsfuldt, diverst og historisk bevidst forhold til naturen.
Udstillingen er skabt i samarbejde med Den Hirschsprungske Samling, og for første gang nogen sinde, finder to parallelle udstillinger sted på de to museer.
Udstillingerne er del af forskningsprojektet Skjulte Plantehistorier med deltagelse af forskere fra Aarhus Universitet og de to museer.
Ordrupgaard og Den Hirschsprungske Samling ønsker at takke følgende fonde for deres generøse støtte til udstilling og katalog:
Aage og Johanne Louis-Hansens Fond
Augustinus Fonden
Axel Muusfeldts Fond
Knud Højgaards Fond
Ny Carlsbergfondet
Velux Fonden
Martinus Rørbye, Udsigt fra kunstnerens vindue, 1823-1827. Statens Museum for Kunst, open.smk.dk, public domain