3. SEPTEMBER 2025 – 11. JANUAR 2026
PLANTEFEBER
VERDEN I VINDUESKARMEN
De fleste af os har mindst én af dem – en stueplante. Danmark er det land i verden, hvor der er flest stueplanter per indbygger. I den kommende særudstilling Plantefeber. Verden i vindueskarmen, skabt af Den Hirschsprungske Samling og Ordrupgaard, sætter museerne som de første nogensinde fokus på stueplanterne, der omgiver os i vores hjem og dagligdag. Det bliver med en stor udstilling, som udfolder sig på begge museer.
Med udstillingen Plantefeber. Verden i vindueskarmen fortæller Ordrupgaard og Den Hirschsprungske Samling historien om, hvordan de dengang så eksotiske og fremmede planter i 1800-tallet gjorde deres indtog i de danske hjem. Der bredte sig en decideret plantefeber, og på kort tid blev planterne en naturlig del af hverdagen. Stueplanterne optræder i rigt mål i 1800-tallets malerier og tegninger. Alligevel er de skjulte fortællinger om planterne og deres globale ophav en uudforsket vinkel i dansk kunsthistorie. Det ændrer Den Hirschsprungske Samling og Ordrupgaard nu på.
Planterne blev flyttet over store afstande som en del af de massive planteflytninger, der tog fart i 1600-tallet. Flytninger der forvandlede flere kontinenters flora og fauna. Mens mange af planterne i deres oprindelige levesteder var truede, blomstrede de frodigt i stuerne i Europa. Planterne bragte Europas kolonihistorie ind i hjemmene. Samtidig knyttede mennesker og planter et bånd, der åbnede og åbner for et mere omsorgsfuldt, diverst og historisk bevidst forhold til naturen.
I udstillingerne kan man opleve værker af kunstnere som Christen Købke, Bertha Wegmann, P.S. Krøyer, Anna Ancher, Christine Swane, Martinus Rørbye, Kristian Zartmann og Anna Syberg. Herudover kan man på Ordrupgaard se værker af samtidskunstnere som Camilla Berner, Jesper Christiansen og Randi & Katrine. På Den Hirschsprungske Samling kan man opleve samtidskunstværker af kunstnerne Jeannette Ehlers, Viktoria Wendel Skousen og Shëkufe Tadayoni Heiberg, der er skabt til udstillingen.
Udstillingen Plantefeber. Verden i vindueskarmen er en del af forskningsprojektet Skjulte Plantehistorier med deltagelse af forskere fra Aarhus Universitet samt fra Den Hirschsprungske Samling og Ordrupgaard. Det omfattende udstillings- og forskningskatalog udkommer ved Aarhus Universitetsforlag.
Ordrupgaard og Den Hirschsprungske Samling ønsker at takke følgende fonde for deres generøse støtte til udstilling og katalog:
Aage og Johanne Louis-Hansens Fond
Augustinus Fonden
Axel Muusfeldts Fond
Knud Højgaards Fond
Ny Carlsbergfondet
Velux Fonden

Martinus Rørbye, Udsigt fra kunstnerens vindue, 1823-1827. Statens Museum for Kunst, open.smk.dk, public domain