22. maj – 9. august 2015

PASSION FOR IMPRESSIONISME. WILHELM HANSENS ORDRUPGAARD

Ordrupgaard blev bygget på et fundament af samlerlidenskab og kærlighed til kunst af en visionær herre, hvis hjerte bankede for impressionismen.  Med udstillingen Passion for Impressionisme. Wilhelm Hansens Ordrupgaard fortæller museet historien om sin egen tilblivelse og viser, hvordan det hele startede med drømmen om det perfekte hjem – både til familien og de franske malerier.

 

Ordrupgaards samling slog for første gang dørene op i 1918 som galleri i tilknytning til forsikringsdirektør Wilhelm Hansens og hans hustru Hennys private, nybyggede herskabshjem nord for København. Her kunne publikum opleve kunsten i øjenhøjde, ikke mindst den franske kunst, i intime og hjemlige omgivelser. Helt anderledes end på de store, tempellignende og utilnærmelige museer, der var normen i tiden. På væggene hang blandt andet værker af Manet, Monet, Renoir og Gauguin.

Passion for fransk kunst
Wilhelm Hansen arbejdede utrætteligt på at udbrede kendskabet til den franske kunst, både som samler, udstillingsarrangør og via grundlæggelsen af Foreningen Fransk Kunst. Passionen opstod på hans mange forretningsrejser til Paris, hvor han især forelskede sig i impressionismen, og med køb af nøje udvalgte værker lykkedes det ham i årene 1916-18 at skabe en samling, som var fuldstændig uovertruffen i Nordeuropa.

Sarte pasteller
Parret Wilhelm og Henny Hansen testamenterede deres hjem, park og kunstsamling til den danske stat, mod at stedet blev tilgængeligt for offentligheden, og i 1953 åbnede Ordrupgaard som offentligt kunstmuseum. I Passion for Impressionisme. Wilhelm Hansens Odrupgaard bliver historien om familiens tilværelse, om kunstsamlingen, visionerne og det enestående hjem vakt til live i en udstilling med fokus på de franske værker og impressionismen, blandt andet en række mesterlige pasteller af Degas, som sjældent bliver vist frem pga. deres skrøbelighed. Men også via historiske fotos, breve, Thorvald Bindesbølls nyskabende kunsthåndværk, der prydede herskabshjemmet, og malerier fra den danske samling med navne som Hammershøi og L.A. Ring.

 

Camille Pissarro. Blomstrende blommetræer, Éragny. Kunstnerens hjem. 1894. Fotograf Anders Sune Berg

Eva Gonzalès, Kvinde i hvid kjole (kunstnerens søster, Jeanne Gonzalès). 1877-78. Fotograf Anders Sune Berg

Pierre-Auguste Renoir, Kvinde siddende i græsset (Lise Tréhot). ca. 1868. Fotograf Anders Sune Berg

Pierre-Auguste Renoir, Ung pige med blottet bryst. Ca. 1885. Fotograf Anders Sune Berg