4. september 2009 – 3. januar 2010

MUNCH OG DANMARK

Edvard Munch opholdt sig over flere perioder i Danmark. København blev for Munch en bro til Europa, og her knyttede han venskaber med danske kunstnere og digtere. Udstillingen sætter fokus på Edvard Munchs ophold i Danmark og hans venskaber med de danske kunstnere og digtere som fik indflydelse på hans kunstneriske udvikling. 

 

Edvard Munch færdedes i kredsen omkring Den Frie Udstillings kunstnere, med eksempelvis J.F. Willumsen, Johan Rohde og Paul Gauguins danske kone, Mette Gauguin, som centrale figurer. Blandt danske digtere fik Emanuel Goldstein en særlig betydning, idet han i 1890’erne øvede en afgørende indflydelse på Munchs syn på impressionismen og symbolismen. København blev også stedet, hvor Munch fandt ro og helbredelse under sine kriseår. I 1905 slog hans sig ned i Taarbæk, og i 1908 blev det til et længere ophold, da Munch lod sig indlægge syv måneder på neurologen Dr. Daniel Jacobsons klinik. På sit værelse, som han forvandlede til et atelier, malede Munch adskillige malerier, heriblandt flere hovedværker, og han eksperimenterede med fotografi og grafik.

Udstillingen kurateres af den internationale Munch-ekspert Dieter Buchhart i samarbejde med Ordrupgaard. Bag udstillingen ligger omfattende undersøgelser af Munchs relationer til Danmark. Disse vil blive præsenteret på udstillingen, såvel som i et gennemillustreret katalog på dansk og engelsk. Udstillingen støttes gavmildt af de norske museer med vigtige udlån fra Munch-museet, Nasjonalmuseet og Bergen Kunstmuseum, ligesom der på udstillingen vil blive vist værker fra private samlinger, der ikke før har været udstillet.

Edvard Munch

Edvard Munch, Både i Taarbæk, 1905. Munch-museet

Edvard Munch, Kyss, 1892. Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design

Edvard Munch, Melankoli, 1892. Nasjonalmuseet, Oslo