Masterpieces. Fra Degas til Hammershøi

Danserinder, solstråler og sarte pasteller – oplev det bedste af det bedste fra Ordrupgaards samling på årets store sommerudstilling Masterpieces. Fra Degas til Hammershøi. Udstillingen præsenterer en bred vifte af mesterværker fra museets franske og danske samling – blandt andet highlights af mestre som Edgar Degas, Claude Monet, Auguste Rodin, Paul Gauguin, Vilhelm Hammershøi, L.A. Ring m.fl. Som et særligt højdepunkt kan publikum opleve Ordrupgaards nyerhvervelse Hvide døre af Vilhelm Hammershøi, som udstilles for første gang i over 30 år.
 

På sommerudstillingen Masterpieces. Fra Degas til Hammershøi får publikum chancen for at opleve nogle af Ordrupgaards allerbedste værker. Som noget ganske enestående vil man kunne se museets omfattende samling af pasteller – værker der kun udstilles ganske sjældent på grund af deres meget lysfølsomme og skrøbelige karakter. Blandt disse Degas’ elskede og mesterlige skildringer af ballerinaer i øvesalen samt Renoirs fortolkninger af pariserne og storbylivet i slutningen af 1800-tallet.

Degas og balletten

Fra 1880erne blev pastellen Edgar Degas’ (1834-1917) foretrukne materiale. De bløde, porøse pastelkridt var som skabt til kunstnerens øjebliksskildringer fra balletten, hvor han levende gengav strukturer og lysets changeren i overfladerne. Hans interesse for balletten voksede fra 1870, og Degas skulle skabe intet mindre end 1.500 værker med danserinder som motiv. Ordrupgaards samling rummer en række af de berømte pasteller, der nu for første gang i to år vises frem for offentligheden.

Gensyn med Hammershøi

Den danske maler Vilhelm Hammershøi (1864-1916) anses for at være et af sin samtids mest originale talenter, og hans værker fascinerer stadig den dag i dag. Han er især kendt for sine poetiske, stemningsmættede interiørmalerier – ofte med den rygvendte kvindefigur, som han er så kendt for. Oven på Ordrupgaards publikumssucces Hjemme hos Hammershøi fra 2016, får publikum nu muligheden for at gense en perlerække af Hammershøis mest ikoniske værker, blandt andet hovedværket Støvkornenes dans i solstrålerne fra 1900. I udstillingen indgår ligeledes en lang række af Ordrupgaards egne Hammershøi-værker, der ikke blev vist på Hjemme hos Hammershøi, fordi værkerne var udlånt til museer i udlandet.

Første gang i 30 år

Som noget ganske særligt kan publikum opleve Ordrupgaards nyerhvervelse Hvide døre, som Hammershøi malede i 1899. Maleriet er blandt de første værker, Hammershøi skabte på adressen Strandgade 30. Det er malet i spisestuen, hvor kunstneren siden skabte talrige af sine værker. Hvide døre har siden sin oprindelse været en del af en privat samling i USA og har kun været udstillet en enkelt gang i 1983. Det er således med stor glæde, at Ordrupgaard nu præsenterer maleriet for første gang i over 30 år. Værket var under hammeren den 6. juni 2017 hos Sotheby’s i London, og takket være generøse donationer fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Augustinus Fonden og Ny Carlsbergfondet, lykkedes det Ordrupgaard at erhverve billedet og dermed bringe det tilbage til Danmark.

Perler fra Ordrupgaards samling

Ud over de mange værker af Degas og Hammershøi giver Masterpieces. Fra Degas til Hammershøi et helt unikt blik på den perlerække af mesterværker, som er kronjuvelerne i Ordrupgaards danske og franske samling. Fra den fornemme, franske samling vil der være værker af blandt andre Claude Monet, Berthe Morisot, Gustave Courbet, Edouard Manet, Paul Gauguin og Pierre-Auguste Renoir. Fra den danske samling viser udstillingen Johannes Larsen, C.W. Eckersberg, Christen Købke og ikke mindst L.A. Ring. Publikum kan desuden opleve nyerhvervelsen Guldsmedeværksted af L.A. Ring fra 1917, som aldrig tidligere har været udstillet.

Edgar Degas,Tre danserinder, Cirka 1898. 

Vilhelm Hammershøi. Hvide døre. Strandgade 30. 1899.

Paul Gauguin. Portræt af en ung pige. (Vaïte (Jeanne) Goupil). 1896.