Hjemme hos Hammershøi
Kom indenfor! Hjemme hos Hammershøi inviterer dig ind i de stille stuer i Strandgade 30. Lejligheden på Christianshavn, hvor Hammershøi levede og malede i en årrække, og hvor nogle af hans bedste værker blev til. Vilhelm Hammershøi (1864-1916) anses for at være et af sin samtids mest originale talenter, og hans værk appellerer i høj grad til den nutidige betragter. Han er især kendt for sine poetiske, stemningsfulde og underspillede interiørmalerier, hvor lys og tid synes at stå stille.
Strandgade 30
Siger man Hammershøi, må man også sige Strandgade 30. Lejligheden på Christianshavn, hvor kunstneren boede med sin hustru fra 1898 til 1909, og hvor han udviklede sig til den mesterlige interiørmaler, vi kender i dag. Her på Christianshavn indrettede Vilhelm Hammershøi sig med gråhvide vægge, lyst træværk og få udsøgte møbler i stille protest mod tidens overfyldte klunkestil.
Maleren der levede i sit motiv
Hammershøi havde intet atelier, men arbejdede i hjemmet, hvor lejlighedens lys, linjer og interiør blev endeløse inspirationskilder. Igen og igen skildrede han vinduerne og de hvide døre, ligesom stole, borde og den rygvendte hustru Ida optræder som motiv. Konstant flytter han rundt på møblementet for at skabe variation i stuerne og finde balance mellem flader og rum. Det var også hjemmets store, åbne flader, småsprossede vinduer, dørenes rammer og vægpanelernes felter, der blev inspiration til Hammershøis nærmest modernistiske udtryk.
Det uhjemlige hjem
Selvom Hammershøi malede sit hjem, handler hans malerier, stik mod tidens trend, ikke om hjemlighed eller livet i hjemmet. Vi bliver ikke inviteret ind i kunstnerens hverdag. Tværtimod, de forfinede gråtoner fremmaner gådefulde rum, hvor ensomheden og tomheden hersker. Tiden står stille, og en anden, næsten uvirkelig verden, åbner sig for os. Noget eksistentielt er på spil, mens de forenklede, geometriske strukturer peger frem mod modernismen.
Første udstilling om Strandgade 30
Det er første gang, en udstilling fokuserer på Strandgade 30 og fordyber sig i dette steds betydning for værkerne. Selvom Hammershøi malede både i tidligere og senere boliger, var det her i Strandgade 30, hans bedste værker blev til, og her, han fandt ind til essensen af sin æstetik.
Sjældent sete Hammershøi-værker
Med Hjemme hos Hammershøi markerer Ordrupgaard 100-året for kunstnerens død. Flere af værkerne er blevet kaldt til Danmark fra udlandet og har ikke været udstillet i mange år. Et enkelt er ikke blevet vist siden 1971. Udstillingen føjer sig til museets række af udstillinger om store nordiske og franske kunstnere fra tiden omkring forrige århundredeskifte, som Van Gogh, Gauguin, Bernard. Dramaet i Arles og Matisse og eskimoerne. Den kan ses fra 4. marts til 7. august.
Vilhelm Hammershøi Interiør,-1901 Inv.nr.18 WH
Vilhelm Hammershøi, Stue med udsigt mod Asiatisk Kompagnis bygninger, 1901
Vilhelm Hammershøi. Interiør med kvinde Strandgade 30, 1901
Anmeldelser
“En udstilling, som uden al tvivl vil være et af højdepunkterne i 2016.”
“Øjeåbnende scenografi.”
“Hammershøi malede igen og igen sin bolig. Som en ny udstilling på Ordrupgaard viser, var resultatet både undersøgelser af lys og skygge, af geometri og formdannelse. Og så meget smukke billeder af intime rum.”
“Æstetisk smuk udstilling på Ordrupgaard med Hammershøis interiørbilleder”
“Ordrupgaards pragtudstilling ”Hjemme hos Hammershøi” dokumenterer sublim malerkunst skabt af en eksistentielt søgende ener, som var langt forud for sin tid.”
“Ordrupgaard markerer 100-året for Vilhelm Hammershøis (1864-1916) død med en mageløs udstilling, hvor vi kommer helt tæt på stilheden i hans tomme stuer.” “Forunderligt!”
“Hjemme hos Hammershøi’ lægger sig smukt i forlængelse af Ordrupgaards udstillinger de seneste år, hvor det er blevet til besøg i kunstnerhjem som svenske Carl Larssons, samt både det Sybergske og, senest, det Larsenske på Fyn.”
“Mesteren Hammershøi viser hele registret i Ordrupgaards fine udstilling.”