HAMMERSHØI OG DANSK KUNST OMKRING ÅR 1900

Oplev en udstilling med mesterværker af Vilhelm Hammershøi.

 Ordrupgaard har en af verdens fineste og største samlinger af kunstnerens værker, og i udstillingen folder vi kunstnerens særegne motivverden ud. Her kan du opleve Hammershøis malerier af tomme stuer, rygvendte kvinder, særegne landskaber, usædvanlige arkitekturmotiver samt portrætter. Lyset vælder ind af høje vinduer, lys og skygger falder flimrende over vægge og gulve. Kvinder fordybet i håndarbejde eller i egne tanker udgør nogle af kunstnerens særegne motiver, der alle er holdt i Hammershøis usædvanligt farveunivers af hvide, grå og sorte nuancer.

Hammershøi er et fyrtårn i dansk kunst, og hans værker tilbyder et kig ind i en verden af længsel, savn, melankoli og en tysthed, der ofte forbindes med en særlig nordisk stemning. L.A. Ring er en anden ener i dansk kunst, hvis værker findes i rige mål på Ordrupgaard. Også hans værker kredser om det moderne livs vilkår og udfordringer i storbyerne samt i ikke mindst på landet, hvor han ofte fandt sine motiver. Rings særlige billedunivers kan opleves med en række hovedværker.

Den danske kunst omkring år 1900 var en kreativ og brydningsfuld tid, og i udstillingen vises desuden værker af kunstnere som Fritz Syberg, Johannes Larsen, Peter Hansen, Bertha Wegmann, Theodor Philipsen og Joakim Skovgaard. De var fælles om at lade sig inspirere af de nye impulser fra udlandet, hvor bredere penselstrøg, en skitsepræget teknik og brugen af klare farver var slået igennem.

Kunsten sprængte de gamle rammer, og mange kunstnere arbejdede i et udvidet felt, hvor kunstnerkeramikken blev et nyt frugtbart område. I udstillingen præsenteres et fornemt udvalg af kunsthåndværk med værker af bl.a. Thorvald Bindesbøll, Svend Hammershøi, Karen Hannover og Suzette Holten, der alle tilhørte tidens eksperimenterende kunstnermiljø. Kunstnerne tegnede også møbler, og i udstillingen vises møbler tegnet af bl.a. Johan Rohde og Thorvald Bindesbøll. Kunsten skulle bringes ind i livet.

Wilhelm Hammershøi: Kvinde set bagfra