15. oktober 2011 – 22. januar 2012

FOKUS PÅ HAMMERSHØI. NYE VÆRKER PÅ ORDRUPGAARD

I anledning af at Ordrupgaard har erhvervet et nyt værk Ungskov, Trørød, Sommer af Vilhelm Hammershøi, viser museet en perlerække af kunstnerens interiør-, arkitektur– og landskabsbilleder på en mindre særophængning Fokus på Hammershøi.

 

Takket være en donation fra Augustinus Fonden kan Ordrupgaard nu føje et landskabsmaleri af Vilhelm Hammershøi Ungskov, Trørød, Sommer fra 1907 til stedets udsøgte samling af Hammershøi-værker. Ordrupgaard præsenterer nyerhvervelsen sammen med 16 værker fra museets egen samling og privateje. Ordrupgaards herskabshjem lægger rum til denne særophængning, som kan ses fra lørdag den 15. oktober til søndag den 22. januar 2012.

Nye sider af Hammershøi
Ungskov, Trørød, Sommer er enestående og lægger en ny facet til opfattelsen af Vilhelm Hammershøi som kunstner. Derfor er vi på Ordrupgaard rigtig glade for, at det nu er i offentlig, dansk eje”, siger en stolt museumsdirektør Anne-Birgitte Fonsmark.

Det var under et sommerophold i Trørød nord for København, at Hammershøi malede billedet; et skovmotiv. ”Da Hammershøi kun dyrkede landskabsgenren i forbindelse med sine sommerophold uden for København, er hans landskaber relativt sjældne. Til gengæld er hans kunstneriske bidrag til genren meget særpræget og originalt. Ungskov, Trørød, Sommer har en næsten enstonig farveholdning og viser en sløret tolkning af et skovmotiv”, fortæller Anne-Birgitte Fonsmark.

Kendt internationalt
Ungskov, Trørød, Sommer har været udstillet på Hammershøi-udstillinger arrangeret af Ordrupgaard på The Phillips Collection, Washington i 1981 samt på Musée d’Orsay, Paris og Guggenheim Museum, New York i 1997. Billedet blev første gang vist herhjemme på Kunstforeningen i 1916 og igen i 1930.

Sjælden chance
Under særophængningen i Ordrupgaards herskabshjem vises Ungskov, Trørød, Sommer sammen en række interiør– og arkitekturbilleder, der ellers ikke kan ses af offentligheden. Det drejer sig om Interiør med kunstnerens mor og søster, 1884, Fra Frederiksholms Kanal, 1892 og Frederiksborg Slot, 1893, der alle er i privateje og nu bliver deponeret på Ordrupgaard i en længere periode.

 

Vilhelm Hammershøi, En ung pige, der syr, 1887. Fotograf Anders Sune Berg

Vilhelm Hammershøi, De høje vinduer. 1913. Fotograf Anders Sune Berg

Vilhelm Hammershøi, Interiør, 1914. Fotograf Anders Sune Berg

Vilhelm Hammershøi, Ungskov, Trørød, sommer, 1907. Fotograf Anders Sune Berg