7. september 2008 – 15. februar 2009

BALKE OG KIRKEBY. FJERNE HORISONTER

Ordrupgaard præsenterer den store, danske maler Per Kirkeby i dialog med en af de mest markante og originale kunstnere i norsk kunsthistorie, Peder Balke. Udstillingerne, der bærer den fælles titel Fjerne horisonter, præsenterer to kunstnere, der i hver sin epoke har grebet efter den storladne verdensdybde, hvad enten det har været geologiens store dramaer eller landskabets fjerne og øde egne.

 

Det dialogiske omdrejningspunkt for udstillingen er den bog, Per Kirkeby udgav i 1996 om den romantiske og visionære norske maler. Skønt der næsten er 200 år mellem de to kunstneres vandringer og inspirationer, er der et klart slægtskab i både motivverden og maleriske teknikker.

Begge kunstnere søger at indramme den sublime oplevelse i skildringen af landskabet – og de gør det med få midler, det Kirkeby har kaldt sine maleriske tricks – som også har en ofte overset, men dog levende tradition. Malerier skabt med olie på tørre pensler, klude og gummigreb, som håndværksmalere bruger som værktøj til ådring og alskens andre fiduser.

Sektionen med Peder Balkes værker kurateres af kunsthistoriker Dieter Buchhart. Denne del af udstillingen, der også vises i Kunsthalle Krems i Østrig, vil være den første, retrospektive udstilling om Balke uden for Norge. Peder Balke (1804-1887), der er en af de mest markante og originale kunstnere i norsk kunsthistorie, præsenterer i sine visionære billeder et Nordnorge, som i sin tid blev betragtet som på kanten af verden. Balke foretog i 1830erne lange vandringer gennem Norge og nåede helt til Nordkap. Med sin helt særegne maleteknik – grove børster, en vådt-i-vådt teknik og direkte skrab i farven – formåede han at give denne storslåede, norske natur et hidtil uset visuelt udtryk, og hans værker peger på flere måder frem mod det moderne.

Per Kirkebys bidrag til Ordrupgaards udstilling med de to kunstnere kurateres af billedkunstneren Erik Steffensen i samarbejde med museet. For første gang vil der være mulighed for at se kunstnerens værk konfronteret med et af de valgslægtskaber, han sætter højest. Per Kirkeby-udstillingen viser malerier, tavler og enkelte arbejder i bronze.

Emil Nolde, Møde på stranden, 1920. Nolde Stiftung Seebüll

Peder Balke, Stetind i tåke, 1864. Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design

Pedser Balke, Nordlys over klippekyst, ca. 1870. Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Oslo

Per Kirkeby, Overmaling, 2008. Per Kirkeby

Per Kirkeby, Strandbillede, Læsø, 1985. Privateje