Skip to content

NYT VÆRK I PARKEN AF ARGENTISKE TOMÁS SARACENO

Tomás Saraceno f. 1973, San Miguel de Tucumán, Argentina

Omega Centauri 3.9, 2018

Tomás Saraceno vækker ofte opsigt med sine installationer, der trodser tyngdekraften og tegner sig som fantastiske, arkitektoniske utopier. Saraceno er oprindeligt uddannet arkitekt, og med inspiration fra science fiction og naturens geometriske former som edderkoppespind, sæbebobler og skyformationer sætter han ofte spørgsmålstegn ved det moderne menneskes levevis. Hans værker har ofte en futuristisk karakter, der italesætter en mere alternativ og bæredygtig tilgang til vores omgivelser. Saraceno samarbejder ofte med den etablerede videnskab, og han har tidligere været ’artist in residence’ hos NASA.

 

Astronomien er også udgangspunktet for Ordrupgaards værk skabt specielt til museet. Omega Centauri er navnet på Mælkevejens største stjernehob, som er synlig med det blotte øje. Tallet 3.9 står for den ’tilsyneladende størrelsesklasse’ (Apparent Magnitude), som er den skala, der benyttes til at måle, hvor meget lys et astronomisk objekt udsender set fra jorden. 

 

Værket er bestilt i forbindelse med museets udvidelse med en underjordisk bygning til museets samling af franske impressionister tegnet af det norske arkitektfirma, Snøhetta. Snøhettas bygning gik i projektfasen under ’kælenavnet’ Himmelhaven, dels som en pendant til ’Rosenhaven’ og dels fordi tagkonstruktionens brudte metalflader arbejder med himlens og lysets refleksion og spejling – hvilket netop var impressionismens særlige kendetegn.

 

Med udgangspunkt i Snøhettas nye bygning og impressionistsamlingens nye hjem, har Tomás Saraceno således placeret et navngivet stykke af himlen oppe imellem Ordrupgaards gamle træer. Værket kan ses i det lille skovstykke imellem Snøhettas Bygning (Himmelhaven) og Rosenhaven.Værket er finansieret af A.P. Møller Fonden, Augustinus Fonden, den filantropiske forening Realdania, Det Obelske Familiefond og Knud Højgaards Fond.

Tomás Saraceno, Omega Centauri 3.9, 2018

GÅ IKKE GLIP AF NOGET

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, så du kan holde dig opdateret med særudstillinger og arrangementer