8. februar – 25. august 2013

MARY CASSATT. FRANSK-AMERIKANSK IMPRESSIONIST PÅ PAPIR

Mary Cassatt (1844-1926) er for amerikanere, hvad Anna Ancher er for os – et nationalt ikon. Kendt som USA’s største kvindelige kunstner og en del af  inderkredsen af verdenskunstens vel nok mest berømte, kunstneriske gruppering, impressionismen. Mary Cassatts største bidrag til den impressionistiske gruppe var hendes grafiske arbejder. Ordrupgaard viser derfor et stort udvalg af hendes allerbedste grafiske værker fra de første forsøg i samarbejde med Edgar Degas til de senere værker af hendes yndlingsmotiv, mor og barn. Udstillingen indeholder også flere af Cassatts pasteller, der tydeligt viser Cassatts evne til hurtigt at indfange et barns urolige væsen på et stykke papir uden den sædvanlige sentimentalitet, som motiver af børn ofte kan få.

 
 

Malerkunsten er dominerende i Cassatts værk, både af omfang og betydning. Men hendes mest personlige og originale indsats er centreret omkring hendes grafiske værk, der udgør et af de vigtigste bidrag til det nybrud i udviklingen af kunsten, som tog form med impressionismen. Det var i kampen med kobberplader, syre og graveringsredskaber, at hun skulle sprænge alle rammer og bane vejen for en moderne opfattelse af, hvad billedkunsten kan. Det er denne fornyende del af Cassatts værk, der er emnet for Ordrupgaards udstilling, som er den første om kunstneren i Danmark.

Udstillingen Mary Cassatt. Fransk-amerikansk impressionist på papir er et led i Ordrupgaards udstillingsprofil omkring impressionismen og indgår i museets serie af udstillinger om store, kvindelige kunstnere, tidligere med finske Helene Schjerfbeck og franske Berthe Morisot.

Mary Cassatt. The Bath, 1890-1891. Adelson Galleries

Mary Cassatt. Simone siddende på græsset med sin mor, ca. 1904. Adelson Galleries

Mary Cassatt. Under hestekastanjen, 1896-97. Adelson Galleries

Mary Cassatt. Ved søen, ca. 1896. Adelson Galleries