Renoir: Le Moulin

Pierre-Auguste Renoir (1841–1919): Le Moulin de la Galette

 

Olie på lærred | 65 x 85 cm | 1875-76

 

PĂĄ MusĂ©e d’Orsay i Paris hænger blandt mange af impressionisternes hovedværker billedet Dans pĂĄ Le Moulin de la Galette (1876), af Renoir. PĂĄ Ordrupgaard hænger skitsen til det berømte billede.

 

Renoir stræbte efter at vise en flimrende dynamik som kunne give indtryk af en umiddlebar, øjebliksbestemt sansning. Men selve maleprocessen var ikke så flygtig. Han brugte lang tid på at forberede og fuldføre maleriet både på stedet og i atelieret. Netop dette er i sig selv et spændende paradox ved impressionismen: at man vil gengive en flygtighed, men at flygtigheden ophører, når man fastholder den. Derfor indlejres flygtigheden ofte i de tydelige, abrupte penselstrøg og i de lysglimt, som især Renoir mestrede at male.

 

Alle disse træk har medvirket til at grundlægge nutidens opfattelse af det moderne storbyliv, som det udfoldede sig i Paris i anden halvdel af 1800-tallet.

 

Karakteristik

Pierre-Auguste Renoir er en af impressionismens hovedfigurer. Han er især kendt for sine stemningsfulde malerier af forlystelseslivet ved dansestedet Le Moulin de la Galette i Paris samt for sine monumentale billeder af frodige, nøgne kvinder i naturen. Helt centralt for hans maleri er det sanselige udtryk.

 

Motivverden: Portrætter, billeder af “det moderne liv” i og udenfor Paris, landskaber og badende kvinder.

Stilart: Impressionisme

 

Læs mere om Renoir pĂĄ MusĂ©e d’Orsays hjemmeside.

Renoir Le Moulin
KATEGORI
Den franske samling