Philipsen: Hollænderbrønden

Theodor Philipsen (1840-1920): Hollænderbrønden i sildig eftermiddagsbelysning, Saltholm

 

Olie på træ | 46 x 66 cm | 1886

 

Sammen med et par andre brønde leverer Hollænderbrønden om sommeren drikkevand til Saltholms fritgående husdyr. I et dragende og overvældende modlysbillede gengiver Philipsen her en dagligdags scene med dyrene omkring brønden og et vue ud mod horisonten.

Det er typisk for Philipsen, at hans impressionistiske malemåde vækker overfladen til live, så selv malingen i et billede som dette synes at være levende: Ser man “bare” på en reproduktion af eksempelvis Hollænderbrønden er solstrålerne også nærmest materialiserede i den øverste del af billedet. Oliemalingen er påført i lag, som er tilstrækkeligt tykke til at sporene af penselhårene og strøgene anes i overfladen. Fladen synes i bevægelse, og den urolige overflade giver mindelser om et koskinds ru og tætbehårede tekstur.

 

Karakteristik

Theodor Philipsen var dyremaler og kendes for sine utallige billeder af køer, heste og høns. Centralt i hans værk er desuden en særegen impressionistisk malestil, som han blandt andet blev inspireret til gennem sit venskab med den franske kunstner Paul Gauguin. Philipsen lærte at opbygge sine billeder med serier af parallelt anlagte, små strøg, der tilsammen gengiver de atmosfæriske lysvirkninger, som er en vigtig del af det impressionistiske projekt.

Philipsen koncentrerede sig om skildringer af sit “lokalområde” på Saltholm og ved Kastrup, hvor han boede.

Stilart: Impressionisme

 

Se flere værker af Philipsen på Kunstindeks Danmark.

Theodor Philipsen. Hollænderbrønden i sildig eftermiddagsbelysning. Saltholm
KATEGORI
Den danske samling