Monet: Fontainebleau

Claude Monet (1840–1926): Chailly-pavéen i Fontainebleau-skoven

 

Olie på lærred | 97 x 130,5 cm | 1865

 

Monet arbejdede tidligt i sin karriere omkring 1865 med motivet Frokost i det grønne. Motivet var kendt fra Manets berømte og skelsættende maleri fra 1863, som Monet ønskede at udfordre. Ordrupgaards billede kan i høj grad ses som et selvstændigt værk, men også som en form for forarbejde til den monumentale figurkomposition, Monet planlagde som et modspil til Manets.

 

Som komposition har billedet en sugende effekt på beskueren. Det dybe og traditionelt anlagte perspektiv trækker langt ned ad skovvejen, og skyformationerne foroven drager blikket til sig. Men ser man billedet som et forarbejde til den store figurkomposition, bemærker man snarere dets sceniske karakter, og man kan forestille sig, hvordan Monet kunne placere sine figurer i skovlysningen til højre i billedet —det synes som var billedet en storslået kulisse til et salonbillede, hvor fortællingen mangler.

 

Karakteristik

Claude Monet er en af pionererne indenfor udforskningen af den impressionistiske malemåde. Det var således et af hans værker, der gav stilen dens navn. Helt centralt i hans arbejde er den gentagne insisteren på at male lys, luft og vand.

 

Motivverden: Landskaber omkring Seinen, mennesker i naturen, billeder af de moderne storbyer Paris og London, serier af udvalgte motiver set i forskelligt lys som for eksempel katedralen i Rouen og høstakke på en mark, billeder fra hans have i Giverny – bl.a. af åkander.

Stilart: Impressionisme

 

Læs mere om Monet på Musée d’Orsays hjemmeside.

Monet Fontainebleau
KATEGORI
Den franske samling