Matisse og eskimoerne

De fleste kender Henri Matisses farvestrålende billeder og eminente papirklip – hvor han skærer igennem som en af det 20. århundredes helt store kolorister. Til gengæld er det de færreste, der kender til Matisses interesse for det høje nord, hvilket resulterede i en helt unik serie af eskimoportrætter.

Ordrupgaard præsenterer udstillingen Matisse og eskimoerne, hvor du kan opleve en niche i Matisses samlede værk. Her får du fortalt om en periode i Matisses liv, som hidtil har været et overset kapitel i kunsten. Derudover har du blandt andet muligheden for at opleve den farverige og poetiske serie med titlen Jazz, som markerer overgangen til de karakteristiske papirklip.

Matisse og eskimoerne

Umiddelbart er der næppe to ting, der er så forskellige og usammenlignelige som en af det 20. århundredes mest farveglade kunstnere og eskimoerne i de hvidgrå egne højt mod nord.

Men den store, franske kunstner Henri Matisse skulle faktisk sent i livet udføre en hel række værker, der er ukendte for den store offentlighed: Portrætter af inuitter – eller eskimoer med datidens eget ord. De mange grafiske værker blev udført i form af illustrationer til et af de talrige bogværker, som han yndede at udføre i denne del af sit liv – det ”andet liv” – som han følte, han havde fået tildelt som en gave efter en alvorlig kræftsygdom. Dette bogværk, Une fête en Cimmérie (En fest i Cimmeria, udgivet 1963), der illustrerede et stort digt skrevet af hans svigersøn, byzantinisten og forfatteren Georges Duthuit, blev en slags bro mellem to kulturer: Matisses verden i det varme, mediterrane syd og eskimoernes i det kolde nord.

Omdrejningspunkt

Et omdrejningspunkt i dette møde blev den danske polarforsker Knud Rasmussen. Især hans bog Across Arctic America med billeder fra den berømte 5. Thuleekspedition blev sammen med Duthuits samling af eskimoiske masker inspirationskilder til Matisses forenklede fremstillinger af eskimoansigter. Hvad enten han forevigede dem på papiret med blyant, radernål eller saks deler de fleste af dem maskens ikoniske karakter. Serien af eskimoportrætter blev et nyt, men overset kapitel i Matisses kunst, som de fleste forbinder med farvestærke portrætter, landskaber, stillebener og dekorative interiører befolket af eksotiske kvinder.

Kort om Matisse
Henri Matisse (1869-1954) var en af det 20. århundredes mest indflydelsesrige billedkunstnere. Han var oprindelig påvirket af impressionismen og brød igennem som farveeksplosiv fauvist i 1905, men udviklede snart derefter sin egen personlige stil. Det gav ham en central position i modernismens historie, og hen regnes således den dag i dag for farvens mester – ikke mindst grundet hans holdning til at et billede først og fremmest skal være ”en fest for øjet”.

NYNYNYHenri-Matisse_Eskimoen_1947_Designmuseum-Danmark_-Foto-Pernille-Klemp

Anmeldelser

Ta Matisse med hjem

Tag Matisse med hjem

matisse_anmeldelse

Fonde og sponsorer

Dato

21. august - 29. november 2015

KATEGORI
Tidligere udstillinger