Manet: Strømpebåndet

Édouard Manet (1832–1883): Strømpebåndet

 

Pastel på lærred | 55 x 46 cm | 1878-79

 

Typisk for Manet går han direkte til motivet. Billedet emmer af kropslighed og kvindens bryster nærmest vælter ud mod betragteren. Billedet er udført med pastelkridt, og vi ser en kvinde stå op mod en væg med blomstret tapet og ved siden af en polstret divan. Selve pastelteknikken, boudoirmiljøet og det tvetydige moment — er det en af- eller en påklædningsscene? — skaber en pikant og også poetisk stemning i billedet. Det er uklart, hvorvidt billedet er en seance mellem maleren og en professionel model eller et mere privat billede, hvor kvinden i så fald kunne være Manets veninde Méry Laurent.

 

Karakteristik

Édouard Manet indtager en skelsættende rolle i fransk kunst i 1800-tallet. Hans værker vakte voldsom diskussion i samtiden og hans eksperimenterende malemåde med brudte linier og brede sorte konturer lignede ikke noget, man tidligere havde set. Helt centralt hos Manet er den modernistiske fornyelse af maleriets tradition.

 

Motivverden: Monumentale figurkompositioner, portrætter, opstillinger, blomsterbilleder og billeder af “det moderne liv”.

Stilart: Modernisme

 

Læs mere om Manet på Musée d’Orsays hjemmeside.

Édouard Manet. Strømpebåndet
KATEGORI
Den franske samling