Kunstpark Ordrupgaard

Ordrupgaard bringer kunsten ud under åben himmel, når museets park i fremtiden danner ramme om samtidskunst med internationalt format.

 
Takket være generøse donationer fra Det Obelske Familiefond og 15. Juni Fonden er det nu blevet muligt for Ordrupgaard at realisere drømmen om en kunstpark for samtidskunst. Over en 3-årig periode vil parken omkring Ordrupgaard blive omdannet til Kunstpark Ordrupgaard, hvor publikum får en enestående mulighed for at opleve stedsspecifikke værker af internationalt anerkendte kunstnere.

 
Da Kunstpark Ordrupgaard slog dørene op den 15. juni 2013 blev det med værker af den verdenskendte, danske kunstner Jeppe Hein.

 
Jeppe Hein og Kunstpark Ordrupgaard
Kunstpark Ordrupgaard åbnede med et storstilet projekt af den danske, internationalt anerkendte kunstner Jeppe Hein (f. 1974). Jeppe Hein har vakt forundring og begejstring over alt i verden med værker, der taler til os, engagerer beskueren og appellerer til vores sanser. Jeppe Heins værker har tydelige referencer til 1960ernes formalisme, men i modsætning til minimalismens ophøjede værkbegreb, gør Jeppe Hein op med berøringsangsten i forhold til kunstværket og insisterer på dialog. Hans værker er sociale, de inviterer indenfor og opfordrer os til at undersøge og afprøve dem.

 
Jeppe Hein er især kendt for sine fantastiske spejllabyrinter. Med værket Semicircular Mirror Labyrinth II, der er lavet specielt til Kunstpark Ordrupgaard, et dansk publikum nu for første gang fået muligheden for at opleve Heins spejlværk, under åben himmel. Den mere end 70 kvadratmeter store spejllabyrint består af to meter høje, spejlblanke metallameller, der reflekterer de grønne omgivelser, lyset og de besøgende, der bevæger sig rundt i installationen. Semi Circular Mirror Labyrinth inviterer den besøgende indenfor i et fascinerende, kalejdoskopisk univers. Interessen for de flygtige synsindtryk og det evigt foranderlige lys kan samtidig ses indenfor på museets vægge i Ordrupgaards berømte samling af fransk impressionisme. Udover Semicircular Mirror Labyrinth II vil man kunne opleve en række mindre værker af Jeppe Hein.

 
Store visioner for fremtiden
Ordrupgaard har en af Nordeuropas mest markante samlinger af dansk og fransk kunst fra det 19. århundrede. Museet har de senere år udviklet sig til et større museumskompleks, der ikke blot omfatter Wilhelm Hansens gamle herskabshjem og franske galleri, men også arkitekten Finn Juhls hus fra 1942 samt stjernearkitekten Zaha Hadids tilbygning fra 2005. Et naturligt næste skridt for museet er at sætte fokus på de enestående omgivelser omkring museet. Ordrupgaard vil på længere sigt skabe en kunstpark, hvor danske og udenlandske kunstnere kan præsentere deres værker i et attraktivt, internationalt miljø. Ved at inddrage det smukke og varierede parkanlæg til kunstpark, vil det blive muligt at udforske nogle af verdens bedste kunstnere, ikke bare i museets sale men også i museumsanlægget udenfor. Nogle værker vil være af midlertidig karakter og udstilles i en periode på et år, men det er museets ambition også at erhverve værker, så disse permanent vil kunne opleves i Ordrupgaards park.

 
“Det er en stor glæde at kunne lancere Ordrupgaards nye tiltag Kunstpark Ordrupgaard. I udlandet har man længe kunnet opleve samtidskunst af høj kvalitet i kunstparker som Stiftelsen Wanås Konst i Sydsverige og Museum Kröller-Müller i Holland. Med Kunstpark Ordrupgaard får museets besøgende nu mulighed for at opleve markante samtidskunstværker hele året rundt under åben himmel. Ordrupgaards samling er grundlagt i starten af det 20. århundrede på datidens internationale samtidskunst. Det har derfor virket oplagt at fortsætte ånden med etableringen af en moderne pendant til samlingen og samtidig bringe nyt liv til museets unikke omgivelser. Med Kunstpark Ordrupgaard ønsker vi, at vise samtidskunst i verdensklasse og samtidig give børn, unge og voksne muligheden for at tage del i kunsten, dele oplevelser og sammen nyde Ordrupgaards smukke omgivelser,” udtaler museumsdirektør Anne-Birgitte Fonsmark.

 
Fakta: Kunstpark Ordrupgaard
Kunstpark Ordrupgaard er et treårigt projekt, hvor højt profilerede samtidskunstnere skaber stedsspecifikke værker med udgangspunkt i museets parkomgivelser. Hver sommer åbner parken med et bidrag af en eller flere kunstnere. Kunstpark Ordrupgaard realiseres med støtte fra Det Obelske Familiefond og 15. Juni Fonden. Kunstværkerne vil kunne omfatte refleksioner over naturens grundelementer som lys, spejlinger eller vand, der relaterer sig til et af Ordrupgaards kerneområder fransk impressionisme – en stilart, der opstår i malerkunsten i Frankrig i perioden fra ca. 1870 til 1900 karakteriseret ved ønsket om at skildre den umiddelbare omverden, lysets brydninger og sanseindtryk.
 
Fakta: Semicircular Mirror Labyrinth II

Semicircular Mirror Labyrinth II er bygget op af i alt seks halvcirkulære elementer, bestående af to meter høje, reflekterende stållameller. Labyrinten er placeret tæt ved Café Ordrupgaard og vil således også kunne nydes inde fra museet. Værket vejer seks ton og bliver installeret af et teknikerhold fra Studio Jeppe Hein. Værket er den første udendørs spejllabyrint af Jeppe Hein i Danmark.
 
Fakta: Jeppe Hein

Jeppe Hein er født i 1974. Han er uddannet fra Kunstakademiet i København (1997) og Frankfurter Städelschule (1999). Jeppe Hein har for alvor slået sit navn fast på den internationale kunstscene med soloudstillinger på prestigiøse museer og institutioner som Centre Georges Pompidou (Paris), Tate Liverpool (Liverpool), Spregel Museum (Hannover), Schirn Kunsthalle (Frankfurt), Frac Île-de-France (Paris), Sculpture Centre (New York), Musée d’Art contemporain de Nîmes (Nîmes) og P.S. 1 Contemporary Art Center (MoMA, New York). Jeppe Hein bor og arbejder i Berlin.
 
Download billedfil med detalje af Jeppe Heins Semicircular Mirror Labyrinth II

https://dl.dropboxusercontent.com/u/30803125/Labyrinth_Jeppe%20Hein.jpg
Den 14. september 1918 blev både bolig og samling indviet ved en storslået fest.

Dato

15.juni 2013 -

KATEGORI
Kunstpark Ordrupgaard