Kunstlegeplads Ordrupgaard 2016

Vær i vejret

Med den imponerende skulptur Vær i vejret går Olafur Eliasson i dialog med vind og vejr. Hver gang vinden ændrer retning, udsender den blanke bronze-ring en let tåge, som ruller igennem parken og omslutter alle i nærheden.

Kunsten at udstille vind

Vær i vejret sætter fokus på de aspekter af vores omgivelser, som vi normalt ikke lægger mærke til. Olafur Eliasson vil vise vinden, der blæser over engen, og stormen, som rusker i parkens store træer. Tågen fra ringen synliggør således vejrforholdene og stemningen i Ordrupgaards gamle have. Olafur Eliasson siger: ”Kunstværker, der er placeret udendørs er udsat for vind og vejr. Om man vil det eller ej, vil vejret altid være en del af værket. Ideen med Vær i vejret er at fremhæve dette usynlige element – at henlede folks opmærksomhed på luften, vejret, årstiden og atmosfæren i parken.”

Fælles sanseoplevelser

Vær i vejret har en legende karakter og indbyder til oplevelser og interaktion. Vælger man at træde helt ind i værket, mister man et øjeblik orienteringsevnen og må famle sig frem. Børn og voksne kan gå igennem ringen, gemme sig og forsvinde i tågen, eller træde tilbage og betragte den på afstand. Ifølge Olafur Eliasson opstår kunst i samspillet mellem værket og betragteren og Vær i vejret giver mulighed for at lade sig indhylle i tåge sammen med de mennesker, der tilfældigvis befinder sig i nærheden. Fælles sanseoplevelser som denne giver ikke blot grobund for en dialog om selve kunsten, men også for samtaler om de forskellige oplevelser, som børn og voksne har af værket, omgivelserne og naturen.

Natur, vejr og klimaforandringer

Olafur Eliassons store interesse for naturen og vejret har i mange år været omdrejningspunkt for hans kunst. Mange husker måske The weather project (2003), hvor Eliasson fyldte Tate Moderns enorme turbinehal med dis og en stor sol af varmt, gult lys og spejlfolie eller The New York City Waterfalls (2008), hvor han skabte fire kunstige vandfald i East River på Manhatten. Også samfunds- og klimamæssige forhold har optaget kunstneren, som i 2012 grundlagde den sociale virksomhed Little Sun, der fremstiller solcellelamper og soldrevne mobilopladere, og i forbindelse med Ice Watch (2014) placerede 12 store isblokke fra den grønlandske indlandsis på Københavns Rådhusplads for at sætte fokus på klimaforandringer.

Olafur Eliasson, Vær i vejret (2016) Foto: Andreas Omvik

Vær i vejret er slukket fra 1. november til 1.april pga. fare for skade på vandrør ved nattefrost.

Se Olafur Eliasson fortælle om sine tanker bag ‘Vær i vejret’ i denne video

Nordeafonden1
KATEGORI
Tidligere udstillinger