Portfolio

Finn Juhl – Portfolio

 

Arkitektur

Selvom Finn Juhl var en kvalificeret bygningsarkitekt, blev det aldrig til mere end ca. fem huse, hvoraf to var sommerhuse, samt et par projekter der aldrig kom videre end til tegnebrættet. Grunden til dette skal nok findes i, at Finn Juhl blev kategoriseret som møbeldesigner snarere end arkitekt.

I forbindelse med sin ansættelse hos arkitekten Vilhelm Lauritzen var Finn Juhl involveret i udførelsen af det nye Radiohus som stod færdig i 1945. Dernæst vandt tegnestuen konkurrencen om at tegne og indrette Københavns Lufthavn. Udover sit eget hus var Finn Juhl arkitekt på:

Sommerhuset i Asserbo blev bygget i 1950. Grundplanen er, som sædvanligt for Finn Juhl, omhyggeligt udtænkt. Som i Villa Aubertin er vinduerne placeret således, at lyset bliver udnyttet på bedst tænkelige vis, både i form af store vinduespartier mod øst, samt højt placerede, mindre vinduer mod nord.

Villa Aubertin blev bygget i 1952 i Nakskov, på bestilling af tømmerhandler M. Aubertin og dennes kone, der begge var store beundrere af Finn Juhl. De bestilte også alt indbygget interiør og møbler af Finn Juhl. Villaen fremstår således som et “total-koncept” af design og arkitektur på samme måde som Finn Juhls eget hus.

Sommerhuset i Rågeleje blev bygget i 1962. Udvendigt virker huset enkelt og uprætentiøst, men falder smukt ind i landskabet. Indvendigt er der kælet for detaljerne og størstedelen af møblerne er af Finn Juhls eget design.

 

Interiør

Finn Juhl vægtede indretningen af bygninger mindst lige så højt som arkitekturen. Fra 1945-1955 var han overlærer på Skolen for Boligindretning. Finn Juhl tænkte i helheder og søgte derfor at finde en balance i samspillet mellem en bygnings ydre, indretningen og lysets indfald.

Finn Juhls  første større indretningsopgave var Bing & Grøndahls butik på Amagertorv på Strøget i København i 1946. Det specielle ved denne butik var, at varerne var placeret på hylder, i montrer og på borde rundt omkring i butikken, hvilket gjorde at butikken mere lignede et udstillingsrum, end en butik. Materialer og lyssætning blev nøje overvejet. Eksempelvis blev teaktræet til hylder og borde olieret og ikke lakeret, hvorved det fremstod med en mat og blød overflade, som kontrast til det kølige og hårde porcelæn.

1948 designer Finn Juhl Sven Schaumans blomsterbutik på Kongens Nytorv.

Finn Juhls største indretningsopgave blev totalindretningen af Formynderskabsrådets sal i FN’s hovedkvarter i New York i 1950-1952. Med dette projekt høstede Finn Juhl stor anerkendelse på et internationalt plan.

I 1952  indretter Finn Juhl Georg Jensen butikken på Fifth Avenue i New York. Derudover stod han også for indretningen af Georg Jensen-butikker rundt om i verden bl.a. i Toronto og på New Bond Street i London.

I perioden 1955-1961 designer han kontorer for firmaet  France & Daverkosen og SAS’ billetkontorer i Europa og Asien. Han fortsætter derefter med at designe interiøret til SAS’ DC-8 fly.

I 1960 indretter Finn Juhl ambassadørens hjem i Den Kongelige Danske Ambassade i Washington D.C.

Se en kronologisk liste over Finn Juhl’s værker her.

FN salen i New York

Indretningen af Formynderskabsrådets sal til De Forenede Nationers hovedsæde i New York anses i dag for et absolut hovedværk i Finn Juhls karriere, og salen står som et dansk design- og arkitekturklenodie. Da FN i 1951 påbegyndte bygningsprojektet valgtes de skandinaviske arkitekter Finn Juhl (Danmark), Sven Markelius (Sverige) og Arnstein Arneberg (Norge) til at designe de tre rådssale.

Finn Juhl, der dengang kun var 38 år gammel, stod dermed for en totalindretning af hele rummet fra loftets farverige lyskasser og trægardiner til vægpaneler, tæpper, lamper og stole. Karakteristisk for Finn Juhl er, at alle detaljer er gennemtænkt og resultatet fremstår som en fulendt helhed. Salen stod færdig i 1952 og blev indviet den 27. februar samme år. Efterhånden som antallet af medlemslande i FN gik op, steg også behovet for en mødesal med plads til flere mødedeltagere. Derfor blev indretningen af Finn Juhl-salen ændret væsentligt i 1964 og 1977. I årenes løb har intensiv brug slidt på salen og samtidig betød to ombygningsprojekter, at udformningen ikke længere var i overensstemmelse med Finn Juhls grundlæggende designtanke. Dette indebar blandt andet, at Finn Juhls oprindelige idé med en hesteskoopstilling af de delegeredes pladser omkring et nedsænket gulv til sekretariatspersonalet blev opgivet. I 2008 blev en større renovering af FN bygningen sat i gang og i den forbindelse gik Kulturministeriet, Udenrigsministeriet og Realdania sammen om at bringe Formynderskabsrådssalen, tilbage til sit oprindelige udtryk, og genskabe store dele af Finn Juhls oprindelige interiør. Samtidig er salen blevet indrettet, så den passer til et FN, der i dag har næsten fire gange så mange medlemslande som i 1945.

FN-sal hjemmeside 2
FN sal - hjemmeside

Sammen har Kulturministeriet, Udenrigsministeriet og Realdania rejst de 18 mio. kr., der finansierede en renovering af den såkaldte Formynderskabsrådssal i FN. Møbelarkitekterne Thomas Sigsgaard og Kasper Salto vandt i juni 2012 konkurrencen om nye møbler til Finn Juhls sal i FN-bygningen i New York, og Sigsgaard og Saltos møbler supplerer nu det interiør en ung Finn Juhl skabte i 1950′erne til salen. FN bidrog ved renoveringen og moderniseringen af Finn Juhl-salen med renovering af vægge, lofter og gulv for så vidt angår opdatering af varmesystem, aircondition samt øvrigt nagelfast udstyr. Endvidere har FN finansieret det nyvævede gardin.

Renoveringen omfattede blandt andet:

En hesteskoformet opstilling af de delegeredes stole omkring et forsænket gulv, sådan som det oprindeligt var Juhls grundidé. Den oprindelige Finn Juhl-stol (FJ51), som er tegnet specielt som mødestol til salen, bliver nyproduceret i et antal af 250 stk.
Statens Kunstfonds Arkitektur- og designudvalg udskriver i forbindelse med renoveringen en designkonkurrence, hvor danske designere konkurrerer om at skabe et nyt mødebord og 20 nye sekretariatsstole til salen.
Et nyvævet gardin i overensstemmelse med Finn Juhls design til at trække for vinduerne mod East River.

Møbler

 

Møbel pic

Designmuseum Danmarks hjemmeside kan du se en liste over alle Finn Juhls møbler. Skriv Finn Juhl i søgefeltet ’Designer’ og du vil få hele 219 resultater.

Selvom Finn Juhl var uddannet arkitekt, var det først og fremmest som møbeldesigner, han blev verdensberømt. Med sit levende og skulpturelle møbeldesign, inspireret af den frie kunst, var han med til at redefinere Danmark som et foregangsland på designfronten.

I 1937 begynder Finn Juhl at fremstille sine første møbler til Københavns Snedkerlaugs møbeludstillinger. I den forbindelse indleder han et tæt samarbejde med snedkermester Niels Vodder, der gennem en periode på 20 år udfører hans møbler, deriblandt hans mest kendte stole FJ 44, FJ45, FJ46 -stolen og Høvdingestolen. Finn Juhl er kendt for at eksperimentere både med former og materialer og udfordrede ofte træmaterialets kapacitet til det yderste i sin møbelkunst. Karakteristisk for disse stole er, at de fleste blev udført i nøddetræ eller teak mens andre blev udført i cubamahogni, ahorn og palisander.

På trods af den store succes Finn Juhl’s snedkerfremstillede møbler havde fået, var han fortaler for en industriel produktion af danske møbler, og blev en af de første danske designere, der får sat sine møbler i industriel produktion.

KATEGORI
Finn Juhls hus