Snøhetta. Himmelhaven

Snøhetta tegner tilbygning til Ordrupgaard
Inden for de kommende år er det Ordrupgaards ønske at udvide med en underjordisk tilbygning af de norske stjernearkitekter Snøhetta. Planerne for bygningen, Himmelhaven, som skal sikre bevaring af museets kostbare, franske samling for fremtidens generationer, bliver vist frem i forbindelse med museets sommerudstilling.

Himmelhaven
I 2012 udskrev Ordrupgaard en projektkonkurrence om en tilbygning til den kostbare, franske kunstsamling. En samling, der blandt andet rummer malerier af mestre som Claude Monet, Edgar Degas og Pierre-Auguste Renoir. Målet var at give kunsten optimale betingelser, så værkerne, også de sarte pasteller, både kunne bevares for eftertiden og komme op fra magasinet til fremvisning og glæde for publikum her og nu. Vinderforslaget, en delvist underjordisk og cirka 1.600 m² stor udvidelse af museet, blev tegnet af norske Snøhetta, som kaldte bygningen Himmelhaven. Navnet refererer til de franske impressionisters forkærlighed for friluftsmaleri og ambition om at indfange lyset på lærredet.

Himmelhaven bliver placeret på nordsiden af det eksisterende bygningskompleks, under den nuværende grusplads, og møder således publikum ved ankomsten til museet. Nænsomt er den nedsænket i landskabet, så den ikke trækker opmærksomheden væk fra de øvrige bygninger og den omgivende park. I den enige dommerkomités betænkning kunne man blandt andet læse:

”Snøhetta viser med sit forslag en forbilledlig indlevelse i programmets ånd, udover stor respekt for såvel Zaha Hadid som Tvedes arkitektur.”

Første Snøhetta-projekt på dansk jord
Snøhetta, som blev grundlagt i 1987, nyder stor international anerkendelse og markerer sig med adskillige nyskabende bygningsprojekter, fx operaen i Oslo, biblioteket i Alexandria og mindesmærket for World Trade Center i New York, men Himmelhaven er første projekt i Danmark.

Ordrupgaard håber på at realisere bygningen inden for de nærmeste år og præsenterer Snøhettas forslag, sammen med museets øvrige bygningshistorie, 22. maj til 9. august i forbindelse med udstillingen Passion for Impressionisme. Wilhelm Hansens Ordrupgaard.

Vil du have mere Snøhetta, kan du med fordel se sommerudstillingen på DAC: Snøhetta- World Architecture, 19. juni – 27. september.

 

Udstillingen er finansieret med støtte fra

knud højgaard
ernst
Dato

22. maj - 9. august

KATEGORI
Aktuel udstilling