Hammershøi: Svend Hammershøi

Vilhelm Hammershøi (1864-1916):

Olie på lærred | 46 x 55 cm | 1892

 

Som i portrættet af søsteren Anna (se En ung pige, der syr) har Hammershøiskildret sin ni år yngre bror Svend mod en nøgen, gråhvid baggrund. Portrættet er et brystbillede, hvor Svend er placeret i et smalt frontalt rum med ansigtet vendt en anelse mod venstre. Gengivelsen af dette ansigt er nøje gennemarbejdet i forhold til overkroppen og tøjet, der er malet med mere løse og brede strøg. Kontrasten i malemåderne får det alvorlige, men samtidige ungdommelige ansigtet til at træde tydeligere og stærkere frem i billedet.

Karakteristik

Vilhelm Hammershøi var den sidste store maler inden for den danske 1800-tals kunst. Han malede på baggrund af en moderne erfaring, men hans maleri brød aldrig med de grundlæggende regler, der havde dannet udgangspunkt for Guldalderkunstens billeder. Hans værk fremstår derfor med en særegen og markant karakter, der på én gang udtrykker hans selvstændige kunstneriske temperament og samtidig en længsel efter den gyldne tidsalder, hvis fundament var lagt i ruiner.

I 1898 flyttede Hammershøi med sin hustru Ida ind i Strandgade 30, hvor de boede til 1909. Den intime, kunstneriske tilknytning til det indre København gav hans kunst en ny retning. Hvor motivvalget før havde vekslet mellem figur- og landskabsmaleri, gjorde dette sted for alvor Hammershøi til interiørmaler. Stuerne blev hans stadige afsæt, og murenes og vinduernes grænse mod verden blev i næsten bogstavelig forstand baggrunden for hans maleri.

Se flere af Hammershøis værker på Kunstindeks Danmark.

Vilhelm Hammershøi. Svend Hammershøi. (1892). 490
KATEGORI
Den danske samling