Hammershøi: Solregn. Gentofte sø

Vilhelm Hammershøi (1864-1916): Solregn. Gentofte sø

Olie på lærred | 42,5 x 60,5 cm | 1903

 

Den lineære komposition fastholdes af vejen med træer, der går fra rammekant til rammekant, og deler billedet op på tværs. Over vejen rejses himmelstykket, og under den reflekteressollyset subtilt i søens vandspejl. Billedets underliggende blyantstre- ger er synlige ved vejen, træerne, søbredden og i bølgernes linjer. Motivet holdes således fast af strukturerende blyantstreger bag malingen. Samtidig udfordres den stabile komposition af den atmosfæriske beskrivelse af det kortvarige øjeblik, hvor solens stråler bryder gennem regnen.

Karakteristik

Vilhelm Hammershøi var den sidste store maler inden for den danske 1800-tals kunst. Han malede på baggrund af en moderne erfaring, men hans maleri brød aldrig med de grundlæggende regler, der havde dannet udgangspunkt for Guldalderkunstens billeder. Hans værk fremstår derfor med en særegen og markant karakter, der på én gang udtrykker hans selvstændige kunstneriske temperament og samtidig en længsel efter den gyldne tidsalder, hvis fundament var lagt i ruiner.

I 1898 flyttede Hammershøi med sin hustru Ida ind i Strandgade 30, hvor de boede til 1909. Den intime, kunstneriske tilknytning til det indre København gav hans kunst en ny retning. Hvor motivvalget før havde vekslet mellem figur- og landskabsmaleri, gjorde dette sted for alvor Hammershøi til interiørmaler. Stuerne blev hans stadige afsæt, og murenes og vinduernes grænse mod verden blev i næsten bogstavelig forstand baggrunden for hans maleri.

Se flere af Hammershøis værker på Kunstindeks Danmark.

Vilhelm Hammershøi. Solregn. Gentofte Sø. (1903). 500
KATEGORI
Den danske samling