Hammershøi: Interiør med skabssofa

Vilhelm Hammershøi (1864-1916): Interiør med skabssofa

Olie på lærred | 55 x 55 cm | 1907

 

I dette interiør er empiresofaen det dominerede motiv. Den får dog modspil af det spejlblanke bord, der er trukket helt frem i billedplanet. På grund af den drastiske beskæring ser vi kun halvdelen af det, ligesom stolens og sofaens yderste kanter også er skåret fra. Som virkemidler bruger Hammershøi den dramatiske beskæring og lysskildringen med det skarpe lys’ bemærkelsesværdige slagskygger henover gulvet til at skabe en form for dynamisk balance, som han efterstræberi mange af sine billeder.

Karakteristik

Vilhelm Hammershøi var den sidste store maler inden for den danske 1800-tals kunst. Han malede på baggrund af en moderne erfaring, men hans maleri brød aldrig med de grundlæggende regler, der havde dannet udgangspunkt for Guldalderkunstens billeder. Hans værk fremstår derfor med en særegen og markant karakter, der på én gang udtrykker hans selvstændige kunstneriske temperament og samtidig en længsel efter den gyldne tidsalder, hvis fundament var lagt i ruiner.

I 1898 flyttede Hammershøi med sin hustru Ida ind i Strandgade 30, hvor de boede til 1909. Den intime, kunstneriske tilknytning til det indre København gav hans kunst en ny retning. Hvor motivvalget før havde vekslet mellem figur- og landskabsmaleri, gjorde dette sted for alvor Hammershøi til interiørmaler. Stuerne blev hans stadige afsæt, og murenes og vinduernes grænse mod verden blev i næsten bogstavelig forstand baggrunden for hans maleri.

Se flere af Hammershøis værker på Kunstindeks Danmark.

Vilhelm Hammershøi. Interiør med skabssofa. (1907). 500
KATEGORI
Den danske samling