Hammershøi: En ung pige, der syr

Vilhelm Hammershøi (1864-1916): En ung pige, der syr

Olie på lærred | 37 x 35 cm | 1887

 

Billedet er i lighed med Interiør med kunstnerens mor og søster et tidligt værk af Hammershøi. Også i dette billede portrætterer han en sortklædt figur – igen søsteren Anna – mod en hvidgrå baggrund. Hun er centreret i billedet i et nøgent rum, hvorved der kommer et intenst fokus på den unge pige. Hendes krop og tøj er malet med meget tynde penselstrøg uden dybde, mens hænder og ansigt fremtræder mere afrundet. Hammershøi sendte i 1888 billedet ind til Charlottenborg-udstillingen (Kunstakademiets årlige, censurerede udstilling), men det blev afvist. Sandsynligvisfordi den unge pige fremtræder op mod en nøgen baggrund med en uangiven lyskilde og ikke er ’integreret’ i et konkret interiør på form- og motivplanet. I protest mod censuren blev billedet vist på en alternativ udstilling sammen med andre afviste værker. Det blev i 1889 præmieret med en bronzemedalje på Verdensudstillingen i Paris.

Karakteristik

Vilhelm Hammershøi var den sidste store maler inden for den danske 1800-tals kunst. Han malede på baggrund af en moderne erfaring, men hans maleri brød aldrig med de grundlæggende regler, der havde dannet udgangspunkt for Guldalderkunstens billeder. Hans værk fremstår derfor med en særegen og markant karakter, der på én gang udtrykker hans selvstændige kunstneriske temperament og samtidig en længsel efter den gyldne tidsalder, hvis fundament var lagt i ruiner.

I 1898 flyttede Hammershøi med sin hustru Ida ind i Strandgade 30, hvor de boede til 1909. Den intime, kunstneriske tilknytning til det indre København gav hans kunst en ny retning. Hvor motivvalget før havde vekslet mellem figur- og landskabsmaleri, gjorde dette sted for alvor Hammershøi til interiørmaler. Stuerne blev hans stadige afsæt, og murenes og vinduernes grænse mod verden blev i næsten bogstavelig forstand baggrunden for hans maleri.

Se flere af Hammershøis værker på Kunstindeks Danmark.

Vilhelm Hammershøi, Ung pige, der syr, 1887
KATEGORI
Den danske samling