Gauguin: Vaïte

Paul Gauguin (1848–1903): Portræt af en ung pige. (Vaïte (Jeanne) Goupil)

 

Olie på lærred | 75 x 65 cm | 1896

 

Portræt af en ung pige. (Vaïte (Jeanne) Goupil) er malet på Tahiti og forestiller en fransk pige Jeanne Goupil, der var datter af sagføreren Auguste Goupil, som havde bosat sig med familie i en plantage ved Papeete. Vaïte var hendes tahitianske navn, og faderen havde bestilt et portræt af hende hos Gauguin.

 

Der er et gennemtrængende symbolistisk udtryk i billedet: Farverne er stærke, tapetmønstrene og det maskeagtige ansigt hypnotiserer nærmest betragteren foran billedet. Som portræt af en ung pige er billedet særdeles gådefuldt. Skildringen af pigen Vaïte er helt underlagt billedets overordnet ornamentale karakter. Gauguin har indrammet pigen og hendes kjole med en blå konturlinie, der er med til at insistere på liniens og fladens betydning fremfor et volumen eller en krop. Den drømmeriske sfære er karakteristisk for Gauguins billedverden og på sin vis synonym med hans idé om en drømmeverden langt fra Europas civilisation.

 

Karakteristik

Paul Gauguin var i de tidlige år præget af impressionismen, men hans værk kan først og fremmest betegnes som symbolistisk. Da han i 1895 bosatte sig på Tahiti, var det som et led i en bevægelse væk fra civilisationen mod en tilværelse, der byggede på en drøm om paradis og primitivisme. Centralt for Gauguin er det søgende og eksperimenterende både i hans liv og værk.

 

Motivverden: Portrætter, opstillinger, landskaber, billeder med motiver fra Bretagne og tahitianske motiver.

Stilart: Symbolisme, postimpressionisme

 

Læs mere om Gauguin på Musée d’Orsays hjemmeside.

Gaugain Vaïte
KATEGORI
Den franske samling