Gauguin: Den lille drømmer

Paul Gauguin (1848–1903): Den lille drømmer. Étude

 

Olie på lærred | 60 x 74 cm | 1881

 

I sit tidlige værk brugte Gauguin især de nære omgivelser med billeder af familien i og omkring hjemmet som motiv. Det drømmende barn, som ses her, er hans datter Aline, som blev født i 1877. Det er dog ikke det hverdagsagtige, trivielle liv, der er hovedsagen, men derimod store eksistentielle spørgsmål om liv, drøm og død, der tematiseres hos Gauguin.

 

I baggrundens tapet ses et tidligt eksempel på hans interesse for at give dekorationen en symbolsk betydning i maleriet. Her er det fuglens svæven til og fra reden, der kan associeres til f.x. barnets drøm eller kunstnerens tanker. Den amputerede og stivnede dukke med narredragt, der hænger på sengen i forgrunden, er med sin centrale placering og sit stærke udtryk også en essentiel og betydningsfuld detalje i billedet. Den tilfører billedet et uhyggeligt, næsten skæbnesvangert aspekt, som perspektiverer barnets drøm, og som gentages gang på gang i Gauguins senere værk.

 

Karakteristik

Paul Gauguin var i de tidlige år præget af impressionismen, men hans værk kan først og fremmest betegnes som symbolistisk. Da han i 1895 bosatte sig på Tahiti, var det som et led i en bevægelse væk fra civilisationen mod en tilværelse, der byggede på en drøm om paradis og primitivisme. Centralt for Gauguin er det søgende og eksperimenterende både i hans liv og værk.

 

Motivverden: Portrætter, opstillinger, landskaber, billeder med motiver fra Bretagne og tahitianske motiver.

Stilart: Symbolisme

 

Læs mere om Gauguin på Musée d’Orsays hjemmeside.

Gaugain drømmer
KATEGORI
Den franske samling