Gauguin: De blå stammer

Paul Gauguin (1848–1903): De blå stammer / Din tur vil komme skat!

 

Olie på sækkelærred af jute | 93 x 73 cm | 1888

 

De blå stammer / Din tur vil komme skat! har en — for sin tid — meget særpræget komposition og farveholdning. Gauguin har inddelt lærredet i bølgende flader angivet med en mørk, søgende konturlinie. Farverne er komplementære som orange og lillablå, der sammensat giver en intens virkning. Perspektivet er utraditionelt: Markerne bag træerne næsten dækker for horisonten og tipper som en flade ud mod beskueren. Og ikke mindst de høje, ornamentale blå træer giver billedet et fremmedartet udtryk, der er typisk for Gauguins samlede værk.
Landskabets stærkt symbolske ladning farver også oplevelsen af de to næsten skjulte figurer til højre i billedet. Man aner et drama, men fortællingen er underspillet og så meget desto mere suggestiv.

 

Karakteristik

Paul Gauguin var i de tidlige år præget af impressionismen, men hans værk kan først og fremmest betegnes som symbolistisk. Da han i 1895 bosatte sig på Tahiti, var det som et led i en bevægelse væk fra civilisationen mod en tilværelse, der byggede på en drøm om paradis og primitivisme. Centralt for Gauguin er det søgende og eksperimenterende både i hans liv og værk.

 

Motivverden: Portrætter, opstillinger, landskaber, billeder med motiver fra Bretagne og tahitianske motiver.

Stilart: Symbolisme, postimpressionisme

 

Læs mere om Gauguin på Musée d’Orsays hjemmeside.

Paul Gauguin blå stammer
KATEGORI
Den franske samling