Finn Juhls hus

Finn Juhls hus

 

Finn Juhls eget hus er et skoleeksempel på, hvad Finn Juhl står for som arkitekt og møbeldesigner. Han byggede huset på kratvænget 15 i Ordrup, i 1942 på en 1700 m² grund, der støder op til Ordrupgaards park. I dag er hjemmet, takket være en enestående privat donation fra Birgit Lyngbye Pedersen, en fast del af Ordrupgaard. Dørene åbnede for offentligheden den 3. april 2008.

Huset repræsenterer Finn Juhls måde at tænke i helheder helt ned til mindste detalje. Der er ikke bare lagt vægt på arkitekturen, men i lige så høj grad samspillet mellem interiør, farver og materialer. Lysets indfald i stuerne og dets ydre omgivelser, haven og skoven, er ligeledes af stor betydning. Husets indretning, møbler og materialer danner desuden ramme om Finn Juhls samling af modernistisk kunst og kunsthåndværk, der sammen med arkitektur, lys og farver skaber en hel unik oplevelse.

I dag kan du også opleve Finn Juhls hus på hjemmesiden Iconic Houses, hvor det er kommet i selskab med verdenselitens boligikoner såsom Frank Llyod Wright, Mies van der Rohe og Alvar Aalto.

 

Huset

Finn Juhl udviklede arkitekturen indefra og ud. Facaderne var sekundære i forhold til de indre rum, men samtidigt skulle der være balance mellem vægflader, døre og vinduer.

Huset består af to skarpskårne længer, der ligger i en ret vinkel. I den ene ligger den store dagligstue og et mindre arbejdsværelse, og i den anden køkken, spisestue, værelser og badeværelse. De to blokke er samlet af en entré og en havestue, der åbner op ud mod haven. Huset er et tidligt eksempel på et hus med en åben grundplan med et karakteristisk udsyn mellem rummene. Selvom hvert enkelt rum har sin egen tydelige funktion, er der altid kig fra det ene rum til det næste, når man går gennem huset, og fra alle vinkler er der kig ud til haven, som er designet og anlagt af landskabsarkitekt Troels Erstad. Lofterne er malet i forskellige farver, bl.a. i en smuk lysegul, som Finn Juhl selv mente havde karakter af en teltdug, som lyset skinner igennem. Huset er bygget af mursten, der er pudset i en gråhvid nuance, som giver facaden en mat og blød effekt. Huset fremstår herved lysende og let på baggrund af den mørke skovbeplantning.

 

Møbler

Alle husets møbler er tegnet af Finn Juhl og mange er de håndforarbejde snedkermøbler, der var udført af snedkermester Niels Vodder til Snedkerlaugets Efterårsudstilling i 1937. Blandt andet kan du opleve Finn Juhls mest ikoniske møbler såsom FJ45, FJ46 og Høvdingestolen. Derudover kan du også finde eksempler på de lidt enklere industrielle møbler som Japanstolen og Karmstolen.

 

FJ 44: Finn Juhl tegnede FJ44, også kaldet Knoglestolen, som en del af et spisestuemøblement til Snedkerlaugets Efterårsudstilling i 1944. Stolen blev udført af snedkermester Niels Vodder i cubamahogni med lædersæde. FJ44 er en af de vanskeligste Finn Juhl stole at producere og ikke mindst samlingerne kræver stor håndværksmæssig ekspertise. FJ44 er kun udført i 12 eksemplarer og regnes blandt Finn Juhls absolutte mesterværker. Stolen er placeret i et af husets stuehjørner i en møbelgruppe sammen med to FJ45 stole og en sofa.

FJ44

FJ 45: Denne hvilestol blev også fremstillet af Niels Vodder, anledningen var Snedkerlaugets udstilling i 1945. I FJ45 rendyrker Finn Juhl en stol, hvor sæde og ryg svæver det bærende træstel.  Dette siges at være stolen der endegyldigt fastslog Finn Juhls status som designikon. Ifølge Finn Juhl selv tegnede han stolen på blot fire timer. Du kan finde to FJ45 stole i et af stuehjørnerne i en møbelgruppe sammen med FJ44 stolen.

FJ45

Høvdingestolen: Finn Juhl tegnede denne stol til Snedkerlaugets udstilling i 1949. Ligesom FJ44 og FJ45 blev den produceret af snedkermester Niels Vodder. Karakteristisk for mange af Finn Juhls stole er sæde, armlæn og ryg adskilt fra det bærende stel. Stolen er inspireret af formerne i såkaldt primitive befolkningers våben og brugsting og anes i dag for et at Finn Juhls hovedværker. Høvdingestolen er placeret midt i stuen tæt ved pejsen, med udsigt til haven.

JPEGHøvdingestolen

Kunstværker

Oprindeligt ville Finn Juhl have læst kunsthistorie på universitet, og selvom han endte med at studere arkitektur forblev kunsten en vedvarende inspirationskilde. I praksis udfoldede han sin inspiration i sit eget hjem gennem indretningen med moderne kunst og kunsthåndværk udført af kunstnere som Asger Jorn, Vilhelm Lundstøm, Egill Jacobsen, Richard Mortensen, Erik og Anna Thommesen. Finn Juhl mente, at den moderne tids frie former og farver i kunst og kunsthåndværk var en uadskillelig del af det moderne hjems indretning. Herunder kan du se et lille udvalg af værker fra husets kunstsamling.

I hjørnet af den store stue hænger dette maleri, udført af Vilhelm Lundstrøm, som er et portræt af Finn Juhls sammenlever, Hanne Wilhelm Hansen. Værket hedder Portræt af Hanne Wilhelm Hansen  og er fra 1946.

KUNSTVÆRKER-Lundstrøm

Over spisebordet på de lysegule vægge hænger dette maleri af den danske kunstner Asger Jorn, Syttakromba, 1940.

Asger-Jorn lille

I husets arbejdsværelse kan du se et af Finn Juhls egne værker To Krukker, 1934.

FJ-To-krukker lille

Svend Wiig Hansen, Liggende Kvinde, ukendt år. Skulpturen er placeret ved siden af Høvdingestolen i den lange stue tæt ved pejsen.

Svend-Wiig-skulptur lille
KATEGORI
Finn Juhls hus