Finn Juhls hus
Finn Juhls eget hus er et skoleeksempel på, hvad Finn Juhl står for som arkitekt og møbeldesigner. Han byggede huset på kratvænget 15 i Ordrup, i 1942 på en 1700 m² grund, der støder op til Ordrupgaards park. I dag er hjemmet, takket være en enestående privat donation fra Birgit Lyngbye Pedersen, en fast del af Ordrupgaard. Dørene åbnede for offentligheden den 3. april 2008.
Huset repræsenterer Finn Juhls måde at tænke i helheder helt ned til mindste detalje. Der er ikke bare lagt vægt på arkitekturen, men i lige så høj grad samspillet mellem interiør, farver og materialer. Lysets indfald i stuerne og dets ydre omgivelser, haven og skoven, er ligeledes af stor betydning. Husets indretning, møbler og materialer danner desuden ramme om Finn Juhls samling af modernistisk kunst og kunsthåndværk, der sammen med arkitektur, lys og farver skaber en hel unik oplevelse.
I dag kan du også opleve Finn Juhls hus på hjemmesiden Iconic Houses, hvor det er kommet i selskab med verdenselitens boligikoner såsom Frank Llyod Wright, Mies van der Rohe og Alvar Aalto.
Huset
Finn Juhl udviklede arkitekturen indefra og ud. Facaderne var sekundære i forhold til de indre rum, men samtidigt skulle der være balance mellem vægflader, døre og vinduer.
Huset består af to skarpskårne længer, der ligger i en ret vinkel. I den ene ligger den store dagligstue og et mindre arbejdsværelse, og i den anden køkken, spisestue, værelser og badeværelse. De to blokke er samlet af en entré og en havestue, der åbner op ud mod haven. Huset er et tidligt eksempel på et hus med en åben grundplan med et karakteristisk udsyn mellem rummene. Selvom hvert enkelt rum har sin egen tydelige funktion, er der altid kig fra det ene rum til det næste, når man går gennem huset, og fra alle vinkler er der kig ud til haven, som er designet og anlagt af landskabsarkitekt Troels Erstad. Lofterne er malet i forskellige farver, bl.a. i en smuk lysegul, som Finn Juhl selv mente havde karakter af en teltdug, som lyset skinner igennem. Huset er bygget af mursten, der er pudset i en gråhvid nuance, som giver facaden en mat og blød effekt. Huset fremstår herved lysende og let på baggrund af den mørke skovbeplantning.
Møbler
Alle husets møbler er tegnet af Finn Juhl og mange er de håndforarbejde snedkermøbler, der var udført af snedkermester Niels Vodder til Snedkerlaugets Efterårsudstilling i 1937. Blandt andet kan du opleve Finn Juhls mest ikoniske møbler såsom FJ45, FJ46 og Høvdingestolen. Derudover kan du også finde eksempler på de lidt enklere industrielle møbler som Japanstolen og Karmstolen.