Delacroix: George Sand

Eugéne Delacroix (1798–1863): Portræt af George Sand

 

Olie på lærred | 78 x 56,5 cm | 1838

 

Portræt af George Sand viser os den franske forfatter, George Sand (pseudonym for Aurore Dupin).
Det er et af få portrætter malet af Delacroix og et brudstykke af en større, nu tabt komposition — en slags romanceportræt — af kæresteparret George Sand og komponisten Frédéric Chopin. Delacroix har sandsynligvis sat sine to venner stævne omkring et klaver i sit atelier. Hvorfor, hvornår og hvordan billedet er blevet delt er ikke helt klart, men portrættet af Chopin befinder sig i dag på Louvre i Paris.

 

Maleriet er ufærdigt, men understreger derved blot et udtryk, der i forvejen er stærkt sanseligt og romantisk anlagt. George Sands krop træder lysende og nærværende ud af den udefinerede mørke baggrund. Konturen er blød og inviterer på en suggestiv måde betragteren til at forestille sig den afbildede krop.

 

Karakteristik

Eugéne Delacroix insisterede på farvens betydning fremfor liniens i maleriet. Hans kunst var til stor inspiration for de efterfølgende generationer af kunstnere. Ifølge hans nære ven, forfatteren Charles Baudelaire, forstod Delacroix helt suverænt at udtrykke lidenskab og poesi på en suggestiv måde i maleriet.

 

Motivverden: Dramatiske historiemalerier, orientalistiske scener, dyremalerier og nogle få portrætter.

Stilart: Romantik

 

Læs mere om Delacroix på Louvres hjemmeside.

Delacroix
KATEGORI
Den franske samling