Degas: Ved toilettet

Edgar Degas (1834-1917): Ved toilettet. Kvinde, der reder sit hår.

 

Pastel på papir | 53 x 69 cm | Ca. 1895-1900

 

Når man ser på Degas’ billeder af kvinder ved deres toilette, får man som betragter en følelse af at få adgang til en privat verden. Men der er samtidig ofte en distance indbygget i billedet i kraft af synspunkt og beskæring. I dette billede ser vi ind i en kvindes intime boudoir og holdes samtidig på afstand. Kvinden ses oppefra, en stol spærrer vejen, og hendes ansigt er utydeligt i spejlet på væggen. Det er alt sammen effekter, der skaber en ladet atmosfære af både nærvær og fravær, og som peger på betragterens fundamentalt voyeuristiske position i forhold til billedet. Dette er et tema, som Degas igen og igen kredser om i sine billeder af kvinder.

 

Karakteristik

Edgar Degas markerede sig som en af de betydeligste kunstnere for den tidlige modernisme. Han indtog en særstilling i gruppen af impressionister på grund af sin iøjnefaldende og radikale malemåde. Især er hans særegne beskæringer af motiverne og de nærmest voyeurististiske iagttagelser af livet omkring ham bemærkelsesværdige. Centralt i hans værk står også den grænsesøgende udforskning af mulighederne indenfor pastelteknik, monotypi, skulptur og fotografi.

 

Motivverden: Portrætter, historiemalerier, “det moderne liv”, balletdanserinder, vaskekoner, kvinder ved deres toilette og væddeløbsheste.

Stilart: Impressionisme

 

Læs mere om Degas på Musée d’Orsays hjemmeside.

Degas Toilettet
KATEGORI
Den franske samling