Degas: Gårdhave

Edgar Degas (1834–1917): Gårdhave ved et hus. (New Orleans, skitse)

 

Olie på lærred | 60 x 73,5 cm | 1873

 

Gårdhave ved et hus. (New Orleans, skitse) er malet under Degas’ ophold hos sin familie i New Orleans i 1872-73. Han udstillede det på den 2. impressionistudstilling i 1876 som “une esquisse” (en skitse). Netop det skitseprægede og ufærdige udtryk er kendetegnende for hans værker fra denne periode, og det er i høj grad med til at gøre billederne interessante.

 

Typisk for Degas er denne malemåde nemlig koblet med en formfast og skarpt optegnet kontur, og modsætningen mellem det skitseprægede og den klare linie forstærker billedets radikalitet. Arkitekturen er tydeligt angivet og fastholdt af sorte perspektiviske streger, mens børnene og havebevoksningen er malet meget løst. Det giver en overordnet analytisk effekt og efterlader ikke indtryk af, at Degas er interesseret i lige præcis disse børn. Der er en grad af distance til motivet, og de mørke blikke rettet mod beskueren fra hunden på havegangen og fra barnet i forgrunden skærper vores opmærksomhed netop på beskuerrollen.

 

Karakteristik

Edgar Degas markerede sig som en af de betydeligste kunstnere for den tidlige modernisme. Han indtog en særstilling i gruppen af impressionister på grund af sin iøjnefaldende og radikale malemåde. Især er hans særegne beskæringer af motiverne og de nærmest voyeurististiske iagttagelser af livet omkring ham bemærkelsesværdige. Centralt i hans værk står også den grænsesøgende udforskning af mulighederne indenfor pastelteknik, monotypi, skulptur og fotografi.

 

Motivverden: Portrætter, historiemalerier, “det moderne liv”, balletdanserinder, vaskekoner, kvinder ved deres toilette og væddeløbsheste.

Stilart: Realisme, impressionisme

 

Læs mere om Degas på Musée d’Orsays hjemmeside.

Degas Gårdhave
KATEGORI
Den franske samling