Corot: Møllen

Camille Corot (1796–1875): Møllen

 

Olie på lærred | 25 x 39,5 cm | 1835-40

 

Corot rejste rundt i Frankrig og malede landskaber. Motivet med møllen er hentet fra egnen omkring Versailles. Maleriet er meget umiddelbart i sit udtryk og kan være malet på stedet. Corots mange billeder af denne type omtales ofte som “små perler”, der præcist angiver en stemning fra det afbildede sted.

 

Han var skolet inden for traditionelt landskabsmaleri og viste ofte i det selv samme billede en blanding af akademiske kompositioner og mere ukonventionelle tiltag som fx synlige penselstrøg og uventede synsvinkler på motivet.

 

I kunsthistorien er der generelt en tendens til at overse Corots mere fortællende og salonagtige værker med mytologiske og religiøse figurer eller hans genrebilleder af kvindefigurer. Disse motiver passer tilsyneladende ikke så godt ind i billedet af Corot som foregangsmand for det impressionistiske friluftsmaleri. Ikke desto mindre er de vigtige for forståelsen af, at hans landskabsbilleder ud over at være naturalistiske også er tilført en magi, der virker mytisk og dragende på en måde, der kan sidestilles med værker af kunstnere fra Barbizon-skolen.

 

Karakteristik

Camille Corot er først og fremmest kendt for sine landskabsmalerier. Han var en af friluftsmaleriets foregangsmænd og blev en slags faderfigur for den yngre generation af realister og impressionister. Centralt hos Corot er de pittoreske motiver, som bl.a. i de malede “souvenirs” (erindringer) fra særlige steder i Frankrig.

 

Motivverden: Landskaber fra Italien og Frankrig undertiden med religiøse og mytologiske figurer, “erindrings-landskaber” og malerier med kvindefigurer.

Stilart: Barbizon-skolen

 

 

Læs mere om Corot på Musée d’Orsays hjemmeside.

Corot møllen
KATEGORI
Den franske samling