Cézanne: Badende kvinder

Paul Cézanne (1839-1906): Badende kvinder

 

Olie på lærred | 47 x 77 cm | Ca. 1895

 

Badende Kvinder er et af Cézannes typiske malerier af badende figurer. Karakteristisk er den eksperimenterende malemåde med de mange præcist markerede små strøg, der ligger parallelt op ad hinanden. Cézanne brugte ikke levende modeller, men allerede eksisterende billeder som inspiration til figurerne. Til forskel fra andre malerier, der viser nøgne kvinder, er der intet begær på spil, hverken mellem dem indbyrdes eller i forhold til beskueren, lige som også enhver anden tendens til fortælling er udeladt.

 

Billedet gengiver ikke en bestemt situation eller et bestemt øjeblik, som et impressionistisk billede ville have gjort, men varierer i stedet et tema, der for Cézanne havde en tidløs karakter. Resultatet er et klassisk billede skabt på moderne præmisser.

 

Karakteristik

Paul Cézanne indtager med sin radikale og konstruktive malemåde en nøgleposition i kunsthistorien. Hans på alle måder skelsættende og modernistiske værk har inspireret mange kunstnere i det 20. århundrede.

 

Motivverden: Opstillinger, portrætter, figurkompositioner og landskaber. Helt centralt i hans værk er gentagelser af udvalgte motiver som bjerget Mont Sainte-Victoire ved Aix-en-Provence, badende figurer og opstillinger med æbler og pærer.

Stilart: Postimpressionisme

 

Læs mere om Cézanne på Musée d’Orsays hjemmeside.

Cézanne Badende kvinder
KATEGORI
Den franske samling