Anna Syberg. Sans for blomster

Udstillingen Anna Syberg. Sans for blomster, der viser mesterlige akvareller af den fynske kunstner, bragte foråret til Ordrupgaard.

 

Anna Syberg (1870-1914) er ofte blevet kategoriseret som blomstermaler, en betegnelse, der til tider har haft en lidt nedladende klang. Men bag dette prædikat gemmer der sig en kunstner, som med sin avancerede akvarelteknik og koloristiske sans var med til at støve genren af og brin­ge den på højde med de moderne strømninger i tidens kunst.

Som få andre forstod Anna Syberg at give liv til blomster og opstillinger på akvarelpapiret, samt at planlægge sine kompositioner så de fyldte hele billedfladen ud. Hun malede ofte de mere ydmyge vækster og for­måede at indfange hver enkelt arts særlige karakter.
Stort talent, sen anerkendelse
Trods sit talent havde Anna Syberg svært ved at slå igennem, hvilket især skyldtes samtidens manglende accept af kvindelige kunstnere på lige fod med de mandlige. Hun opnåede således først anerkendelse to år efter sin tidlige død i 1914, da Kunstforeningen arrangerede en retro­spektiv udstilling af hendes værker, der blev en stor succes.

Kvindelige kunstnere på Ordrupgaard
Anna Syberg. Sans for blomster er en del af Ordrupgaards serie med store kvindelige kunstnere fra modernismens tid. Den lægger sig således i forlængelse af anmelderroste udstillinger med finske Helene Schjerf­beck og den franske impressionist Berthe Morisot samt den aktuelle særudstilling Mary Cassatt. Fransk-amerikansk impressionist på papir.
Ordrupgaard og Fynboerne
Anna Syberg var en del af kredsen af Fynbomalere. En gruppering, som  markerede sig stærkt på den danske kunstscene og dannede centrum i det opgør med den etablerede kunstscene, der er blevet kendt som ”Bondemalerstriden”. Ordrupgaard viste i 2011 en udstilling, Kampen om Kunsten, der handlede om netop dette.

Ordrupgaard har et særligt forhold til Fynbomalerne, idet museets grundlægger, Wilhelm Hansen, var venner med Anna Sybergs bror Peter Hansen og indkøbte adskillige af gruppens værker, som i dag kan ses i museets faste samling.

Anna Syberg. Sans for blomster er kurateret for Ordrupgaard af muse­umsdirektør Susanne Thestrup Truelsen, Faaborg Museum, assisteret af projektmedarbejder Sara Hatla Krogsgaard. Udstillingens værker er udlånt primært fra Faaborg Museum, suppleret af værker i privateje.

Anna Syberg. Sans for blomster er støttet af Oticon Fonden, Den Faberske Fond og Tapet Cafe.

For yderligere oplysninger kontakt:
Presseansvarlig Line Lærkholm-Bengtsen på  tlf.: 39 96 04 75 eller
limalb@ordrupgaard.dk

Dato

12.april 2013 - 25.august 2013

KATEGORI
Tidligere udstillinger