Ordrupgaards franske samling rejser til Paris

I efteråret 2017 kan Ordrupgaards imponerende samling af fransk impressionisme opleves på helt nye breddegrader. I et ekstraordinært samarbejde mellem Ordrupgaard og det berømte kunstmuseum Jacquemart-André i Paris rejser intet mindre end 46 værker til Paris for at indgå i udstillingen Hansens Hemmelige have.

Til december 2017 lukker Ordrupgaard i en to-årig periode, imens den nye tilbygning Himmelhaven bliver opført. Det betyder dog ikke at de mange fantastiske impressionistiske malerier får lov til at samle støv på magasin. I stedet tager hele 46 værker på rejse til Paris, hvor de fra den 15. september skal udstilles på det smukke Musée Jacquemart-André. Udstillingen Hansens hemmelige have viser nogle af Ordrupgaards mest ikoniske værker i helt nye omgivelser og inkluderer kunstnere som Cézanne, Matisse, Monet, Renoir og Morisot.

Tilbage i Frankrig efter 100 år

Den franske interesse for Ordrupgaards samling er stor og udstillingen har allerede fået overvældende opmærksomhed i franske medier. Det skyldes at flere af værkerne er forholdsvis ukendte i Frankrig, selv om det er der, de originalt er malet. Samlingen var hjertebarn af Ordrupgaards grundlæggere Wilhelm og Henny Hansen og er skabt hovedsageligt mellem 1816-18. Derfor har hoveddelen af værkerne ikke været tilbage i Frankrig i næsten 100 år. Wilhelm Hansen opdagede den skelsættende impressionisme på sine forretningsrejser til Paris omkring århundredeskiftet og var en passioneret kunstsamler i hele sit liv. Wilhelm Hansen opførte Ordrupgaard i 1918 til at rumme både sit private hjem og til at dele sin voksende samling af fransk kunst med den danske offentlighed.

Museer og private hjem

Samarbejdet mellem Ordrupgaard og Jaquemart-André er især spændende på grund af de mange ligheder mellem Ordrupgaard og det franske museum.  Som med Ordrupgaard, er Musée Jacquemart-André også opført som hjem for et velhavende par og var centrum for deres private samling. Det var bankmanden Edouard André der opførte det enorme palæ på Boulevard Hausmann centralt i Paris i 1876. André og hans kone Nélie Jacquemart var barnløse, men samlede passioneret på fransk og italiensk kunst. Efter begges død blev deres hjem omdannet til museum og alle værkerne overdraget til den franske stat i 1913. Lige som på Ordrupgaard får man på Musée Jacquemart-André både oplevelsen af udsøgt kunst og oplevelsen af et historisk hjem. Det er i disse omgivelser af Ordrupgaards samling får lov til at hænge fra september til januar 2018.

Udstillingen Hansens hemmelige have kan opleves på Musée Jacquemart-André fra den 15. september til den 22. januar.

courbet

Omtale