Følg den danske samlings rejse i udlandet

Siden december 2017 har Ordrupgaard været lukket grundet arbejdet med museets nye tilbygning, Himmelhaven. Det betyder dog ikke at Ordrupgaards store samling af danske værker fra det 19.- og begyndende 20. århundrede skal samle støv på magasin. En internationalt anlagt vandreudstilling med Vilhelm Hammershøi og Ordrupgaards øvrige danske mesterværker i centrum vil nemlig kunne opleves på ét enkelt dansk og flere udenlandske museer fra 2018.

Ordrupgaards grundlæggere Wilhelm og Henny Hansen er mest kendt for deres støtte til den franske kunst og deres store passion for impressionisme. En stor del af Ordrupgaards samling består dog også dansk kunst fra især det 19.- og begyndende 20. århundrede. Wilhelm Hansen var mæcen for udvalgte danske kunstnere og kendte personligt en række berømte kunstnere – af hvem mange også kom på Ordrupgaard. Hansen samlede ihærdigt på dansk kunst fra sin samtid og fyldte sine private stuer med Skovgaard, Eckersberg, L.A. Ring, Fynbomalere og Hammershøi.

 

Hammershøi og den danske kunst

Udstillingen viser smukke nedslag i Ordrupgaards uovertrufne danske samling fra guldalderen og frem til Hammershøi på tærsklen til modernismen og et nyt billedsprog.  Udstillingen er ikke alene en samlingsudstilling, men også et stykke kunsthistorie, som viser en fantastisk billedlig udvikling over 100 år.

Fra J.Th. Lundbyes romantiske guldaldernatur, til Theodor Phillipsens danske impressionisme med sanseligt lys. Den specifikke udenlandske indflydelse som ses hos Fynboernes farverige landskaber og L.A. Rings nedtonede og dystre realisme.

Udstillingen kulminerer med en perlerække af Hammershøis tomme og tyste stuer – de smukke og melankolske universer, som har gjort ham til Danmarks måske mest kendte maler i udlandet.

 

Samlet overblik over dansk samlingsturné i udlandet

Randers Kunstmuseum: 18. maj – 9. september 2018

Hamburger Kunsthalle, Hamborg, Tyskland: 9. maj – 22. september 2019

Göteborgs Konstmuseum, Göteborg, Sverige: 12. oktober 2019 – 22. marts 2020