Masterpieces. Fra Degas til Hammershøi

Med udstillingen Masterpieces. Fra Degas til Hammershøi byder Ordrupgaard på en bred vifte af mesterværker fra museets franske og danske samling. På udstillingen kan man opleve Ordrupgaards kronjuveler af mestre som Edgar Degas, Claude Monet, Auguste Rodin, Paul Gauguin, Vilhelm Hammershøi, L.A. Ring og mange andre.

Som noget ganske enestående vil man kunne se Ordrupgaards omfattende samling af pasteller, – værker der kun udstilles ganske sjældent på grund af deres meget lysfølsomme og skrøbelige karakter. Blandt disse er Degas’ elskede og mesterlige skildringer af ballerinaer i øve-salen samt Renoirs og Manets fortolkninger af pariserne og livet i den franske metropol i slutningen af 1800-tallet.

 

Alkymisten Degas

Fra 1880erne blev pastellen Degas’ foretrukne materiale og hen mod slutningen af sit virke frembragte han kun ganske få oliemalerier. Degas gik sine egne veje. Han efterprøvede og udfordrede pastelteknikkens muligheder, eksperimenterede med effekter og udviklede nye, radikale metoder. Hvor kollegerne var optagede af naturlige lysvirkninger, var Degas tryllebundet af det effektfulde, kunstige lys i teateret, operaen og balletten. Den bløde, pulverlignende farvestift var som skabt til kunstnerens øjebliksskildringer fra balletten, hvor han levende gengav strukturer og lysets changeren i overfladerne.  Hans interesse for balletten intensiveredes fra 1870, og Degas skulle skabe ikke mindre end 1.500 værker med danserinder som motiv. Ordrupgaards samling rummer en lang række af de berømte pasteller, der nu for første gang i tre år vises frem for offentligheden.

Gensyn med Hammershøi

Den danske maler Vilhelm Hammershøi (1864-1916) anses for at være et af sin samtids mest originale talenter, og hans værker appellerer i høj grad til den nutidige betragter. Han er især kendt for sine poetiske, stemningsmættede interiørmalerier. Oven på Ordrupgaards publikumssucces Hjemme hos Hammershøi, som museet viste i 2016, får publikum nu muligheden for at gense en perlerække af Hammershøis mest ikoniske værker, blandt disse er hovedværket Støvkornenes dans i solstrålerne, som Hammershøi malede i 1900. I udstillingen indgår endvidere en lang række af Ordrupgaards egne Hammershøi-værker, der ikke blev vist på Hjemme hos Hammershøi, idet værkerne var udlånt til museer i udlandet.

Masterpieces. Fra Degas til Hammershøi vises fra 14. juli til 27. august 2017.

Dato

14. juli - 27. august, 2017

KATEGORI
Kommende udstillinger